Nikdo není doma a teče voda !!!

Informace o tom, co se právě děje v HomeAssistant prostřednictvím nejrůznějších sociálních komunikátorů.
Uživatelský avatar
acerot
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: 12. prosinec 2022, 15:44
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 24 poděkování

Re: Nikdo není doma a teče voda !!!

Příspěvek od acerot »

Pro inspiraci: Mám senzor typu statistics s parametry state_characteristic: change a sampling_size: 2 (max_age žádný). Jako podkladový senzor mám senzor počítající impulsy z vodoměru (přesněji mám tam template senzor počítající už litry, ale ten vychází z toho počítajícího impulzy). V automatizaci mám trigger: state s entitou tohoto statistics senzoru (state triggeru žádný). Kdykoliv se tento senzor změní, trigr vystřelí a vím, že teče voda. Ve stavu senzoru mám v té chvíli i kolik litrů za poslední 2 čtení vodoměru odteklo.

Jaker
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 6
Registrován: 22. duben 2023, 12:07

Re: Nikdo není doma a teče voda !!!

Příspěvek od Jaker »

acerot píše: 22. květen 2023, 19:55 Pro inspiraci: Mám senzor typu statistics s parametry state_characteristic: change a sampling_size: 2 (max_age žádný). Jako podkladový senzor mám senzor počítající impulsy z vodoměru (přesněji mám tam template senzor počítající už litry, ale ten vychází z toho počítajícího impulzy). V automatizaci mám trigger: state s entitou tohoto statistics senzoru (state triggeru žádný). Kdykoliv se tento senzor změní, trigr vystřelí a vím, že teče voda. Ve stavu senzoru mám v té chvíli i kolik litrů za poslední 2 čtení vodoměru odteklo.
O kód by jste se nepodělil, prosím?
Přešel jsem z pulsního měření na měření z kterého leze číslo (x.xxxm3) a také aktuální průtok v l/min. Nedaří se mi ale sledovat spotřebu vody.
Mám na mysli mít k dispozici velikosti jednotlivých dávek podle toho jak někdo pustí vodu a potom ji zastaví. Nevím jak to řešit.
Představa je jako že se jde po sobě více lidí sprchovat a ve výsledku uvidím jejich spotřeby v litrech. Jde mi o měření těch dávek které nejsou pravidelné a není jich stejný počet v daném dni.
Na plc bych si poradil protože průtok >0,0 by byl start a 0,0l stop ... podle toho zapisoval 2 čísla stavů a na konci je odečet.
Tady v HA je to jinak a řešení mne nenapadá.

strjan
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 222
Registrován: 13. červenec 2023, 16:04
Dal poděkování: 12 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování

Re: Nikdo není doma a teče voda !!!

Příspěvek od strjan »

Konkrétně nad sprchovou aplikaci jsem přemýšlel a mám představu jak to udělat, ale ještě jsem to neimplementoval.
Inspirací mu je udělátko z Lidlu, co se našroubuje mezi baterii a sprchovou hadici. Je námi display a ukazuje teplotu, průtok a celkovou spotřebu od posledního resetu. Ve vnitř je vrtulka a slouží jako počítadlo i napájení.
Existují podobné průtokoměry, které by mělo jít připojit i na nějaké ESP. v této aplikaci bych si to asi i troufnul, do hlavního přívodu bych to nemomtoval 😅
Btw. Existují i generátory proudu, které můžou sloužit pro napájení....

Uživatelský avatar
acerot
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: 12. prosinec 2022, 15:44
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 24 poděkování

Re: Nikdo není doma a teče voda !!!

Příspěvek od acerot »

HA v podstatě také obsahuje programovací jazyk, takže když píšeš, že bys to v PLC dal, tak v HA bys to měl dát taky. YAML obsahuje konstrukty programovacího jazyka (cykly, podmínky, větvení, apod.). Navíc je tu Jinja, který umožňuje práci na úrovní výrazů. Tvoje myšlenka s PLC by se dle mého dost dobře dala udělat i v HA. Do automatizace dáš 2 trigry typu numeric_state: jeden vzestup spotřeby nad 0,0 a druhý zastavení spotřeby (propad pod cca 0,001). V prvním trigru by sis zapsal do předem vytvořeného input_numberu stav celkové spotřeby. Ve druhém trigru bys od aktuálního stavu celkové spotřeby odečetl hodnotu v poznamenaném input_numberu a máš spotřebu v tom jednom odběru. Co s tím pak uděláš je na tobě. Samozřejmě chce celou logiku ještě trochu promyslet, hlavně okrajový stavy a tak (jestli seš programátor, tak víš, o čem mluvím ;) ),ale v zásadě by to takto jednoduše mohlo fachčit.
Záleží na tom, jak chceš ty jednotlivé výsledné spotřeby v jednom odběru pak dál prezentovat, kam je chceš zapisovat - do jedné entity jako graf spotřeb v čase nebo do více entit podle lidí atd.? To si musíš rozmyslet. Napadlo mě ještě, že existuje trigger based template senzor, jehož hodnota se vypočítá jen ve chvíli, kdy vystřelí onen trigr. Čili klesnutí spotřeby pod 0,001 bys nemusel mít v automatizaci, ale v trigru tohoto template senzoru, jehož hodnota by se v danou chvíli rovnou vypočítala a do něj zapsala.

Odpovědět

Zpět na „Notifikace“