Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Ucelené projekty, návody a postupy.
U_tima
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 51
Registrován: 07. duben 2021, 20:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od U_tima »

To prostě nedám, pro delším boji před půl rokem, jsem zprovoznil přepínaní tarifu VT a NT. Přepínám to vykuchaným zigbee dveřním kontaktem, kde jsem vykuchal jazýčkové relé a napojil dva dráty, které připojil na stykač nočního proudu. Když je stykač rozepnutý je VT když sepne tak je NT. To ve statistice pořád vidím, že funguje, ale teď po aktualizaci mi přestala chodit automatizace. Máte někdo chuť se podívat kde mám co změnit. Tady právě čtu, že je nějaká změna, ale když na to koukám - jako bych četl japonské písmo, jen vidím slova nevím kam co a jak.
toto mám v /config/configuration.yaml

Kód: Vybrat vše

utility_meter:
#  prumerna_energy:
#    source: sensor.vypoceta_energy_spend
#    cycle: daily
#    tariffs:
#      - vt_tarif
#      - nt_tarif
  spotreba:
     source: sensor.630_total_kwh
     cycle: daily
     tariffs:
       - vysoky
       - nizky
  mesicni_energy:
     source: sensor.630_total_kwh
     name: mesicni spotreba
     cycle: weekly
a toto je automatizace co mi to ještě včera přepínala:

Kód: Vybrat vše

alias: přepínání VT a NT
description: přepínaní vysoký nízký tarif a posílání oznámení na mobil
trigger:
  - platform: state
    entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
condition: []
action:
  - choose:
      - conditions:
          - condition: state
            entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
            state: 'on'
        sequence:
          - service: utility_meter.select_tariff
            data:
              tariff: nizky
            target:
              entity_id: utility_meter.spotreba
      - conditions:
          - condition: state
            entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
            state: 'off'
        sequence:
          - service: utility_meter.select_tariff
            data:
              tariff: vysoky
            target:
              entity_id: utility_meter.spotreba
    default: []
mode: single
a jen pro kontrolu toto mi posílá oznámení na mobil, VT - NT zapnuto:
toto je pořád funční.

Kód: Vybrat vše

alias: noční proud zapnutí_oznameni na mobil
description: ''
trigger:
  - type: opened
    platform: device
    device_id: 9d5991ab843c32879743a01c3dbc929d
    entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
    domain: binary_sensor
condition: []
action:
  - service: notify.mobile_app_sm_a750fn
    data:
      message: nocni proud
      title: ZAPNUTO
mode: single
Hm teď jak to sem láduji, jsem zjistil, že jsem měl tu automatizaci vypnutou - ten přepínač byl vypnutý, nechápu jak se to stalo, když jsem ho tedy zapnul a dal spustit akci, tak to normálně zase načítá do NT jak má. Zrovna teď mám NT.
Já to sem hodím, třeba mi tady něco řádí a náhodně vypíná automatizace.

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 967
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 101 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od Lion® »

jediné co vidím nelogické je

Kód: Vybrat vše

  mesicni_energy:
     source: sensor.630_total_kwh
     name: mesicni spotreba
     cycle: weekly
nebylo by lepší třeba (monthly):

Kód: Vybrat vše

  mesicni_energy:
     source: sensor.630_total_kwh
     name: mesicni spotreba
     cycle: monthly
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

U_tima
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 51
Registrován: 07. duben 2021, 20:12
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od U_tima »

Tak ještě jednou, jak jistě víte došlo k další nové verzi a tam začala nějaká kontrola automatizace a mě to začalo dávat chybovou hlášku na přepínaní vysoký a nízký tarif, už se tím po chvílích trápím druhý den a pořád s tím neumím hnout.
configuration.yaml:

Kód: Vybrat vše

utility_meter:
  spotreba:
     source: sensor.630_total_kwh
     cycle: daily
     tariffs:
       - vysoky
       - nizky
hláška když je spuštěna automatizace:

Kód: Vybrat vše

přepínání VT a NT používá neznámou službu
Automatizace "přepínání VT a NT" (automation.vt_a_nt) má akci, která volá neznámou službu: utility_meter.select_tariff.

Tato chyba brání správnému spuštění automatizace. Možná tato služba již není k dispozici, nebo ji způsobil překlep.

Chcete-li tuto chybu opravit, upravte automatizaci a odstraňte akci, která tuto službu volá.

Kliknutím na tlačítko ULOŽIT potvrďte, že jste tuto automatizaci opravili.
no a vlastní automatizace:

Kód: Vybrat vše

alias: přepínání VT a NT
description: přepínaní vysoký nízký tarif a posílání oznámení na mobil
trigger:
  - platform: state
    entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
condition: []
action:
  - choose:
      - conditions:
          - condition: state
            entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
            state: "on"
        sequence:
          - service: utility_meter.select_tariff
            data:
              tariff: nizky
            target:
              entity_id: utility_meter.spotreba
      - conditions:
          - condition: state
            entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
            state: "off"
        sequence:
          - service: utility_meter.select_tariff
            data:
              tariff: vysoky
            target:
              entity_id: utility_meter.spotreba
    default: []
mode: single
do verze 2022.09. to šlo úplně normálně, teď se to nějak sprčilo a netuším co.

vejv
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 19
Registrován: 11. březen 2022, 23:12
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od vejv »

Nejsem v tom odbornik, ale uz pred casem bylo prepinani tarifu pomoci volani sluzby select.select_option

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 967
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 101 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od Lion® »

U_tima píše: 09. říjen 2022, 17:07 Tak ještě jednou, jak jistě víte došlo k další nové verzi a tam začala nějaká kontrola automatizace a mě to začalo dávat chybovou hlášku na přepínaní vysoký a nízký tarif
Spoiler
, už se tím po chvílích trápím druhý den a pořád s tím neumím hnout.
configuration.yaml:

Kód: Vybrat vše

utility_meter:
  spotreba:
     source: sensor.630_total_kwh
     cycle: daily
     tariffs:
       - vysoky
       - nizky
hláška když je spuštěna automatizace:

Kód: Vybrat vše

přepínání VT a NT používá neznámou službu
Automatizace "přepínání VT a NT" (automation.vt_a_nt) má akci, která volá neznámou službu: utility_meter.select_tariff.

Tato chyba brání správnému spuštění automatizace. Možná tato služba již není k dispozici, nebo ji způsobil překlep.

Chcete-li tuto chybu opravit, upravte automatizaci a odstraňte akci, která tuto službu volá.

Kliknutím na tlačítko ULOŽIT potvrďte, že jste tuto automatizaci opravili.
no a vlastní automatizace:

Kód: Vybrat vše

alias: přepínání VT a NT
description: přepínaní vysoký nízký tarif a posílání oznámení na mobil
trigger:
  - platform: state
    entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
condition: []
action:
  - choose:
      - conditions:
          - condition: state
            entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
            state: "on"
        sequence:
          - service: utility_meter.select_tariff
            data:
              tariff: nizky
            target:
              entity_id: utility_meter.spotreba
      - conditions:
          - condition: state
            entity_id: binary_sensor.0x00158d0001a65fb4_contact
            state: "off"
        sequence:
          - service: utility_meter.select_tariff
            data:
              tariff: vysoky
            target:
              entity_id: utility_meter.spotreba
    default: []
mode: single
do verze 2022.09. to šlo úplně normálně, teď se to nějak sprčilo a netuším co
.
Přečti si úvodní post tohoto tématu.

Ano, je tam dlouho avizovaná změna.
Služba se jmenuje select.select_option a entity tarifu select.xxxxxxxx_xxx
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

Uživatelský avatar
acerot
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 32
Registrován: 12. prosinec 2022, 15:44
Dostal poděkování: 9 poděkování

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od acerot »

Jenom drobnost. Nemělo by ve tvém úvodním příspěvku tohoto vlákna být místo:

Tak vytvoříte vlastně 9 entit (pro každou fázi tři):

Kód: Vybrat vše

sensor.vas_senzor_mereni_energie_L1_VT
sensor.vas_senzor_mereni_energie_L1_NT
a
select.rocni_spotreba_L1

Kód: Vybrat vše

sensor.vas_senzor_mereni_energie_L2_VT
sensor.vas_senzor_mereni_energie_L2_NT
a
select.rocni_spotreba_L2

Kód: Vybrat vše

sensor.vas_senzor_mereni_energie_L3_VT
sensor.vas_senzor_mereni_energie_L3_NT
a
select.rocni_spotreba_L3
spíš:

Tak vytvoříte vlastně 9 entit (pro každou fázi tři):

Kód: Vybrat vše

sensor.rocni_spotreba_L1_VT
sensor.rocni_spotreba_L1_NT
a
select.rocni_spotreba_L1

Kód: Vybrat vše

sensor.rocni_spotreba_L2_VT
sensor.rocni_spotreba_L2_NT
a
select.rocni_spotreba_L2

Kód: Vybrat vše

sensor.rocni_spotreba_L3_VT
sensor.rocni_spotreba_L3_NT
a
select.rocni_spotreba_L3

rejze69
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 77
Registrován: 01. říjen 2022, 16:21
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od rejze69 »

Zdravím,
Můžu se zeptat jestli se něco stalo s intergrací Utility Meter, že když ji zkusím přidat z intergrací tak tam nejde zvolit tarify? Dělal jsem to v listopadu pro Shelly tři fáze a jednu zásuvku a to nebyl problém. Teď mám další zásuvku s měřením a už to nejde. Teď nevím jestli jsem blb a něco jsem zapomněl, nebo je chyba v té integraci. Zatím jsem to vytvořil pomocí yaml (jak je to tu uvedeno na začátku), ale tam to nemá jednoznačný identifikátor a tak to např. nejde přesunout do zóny a není to mezi helpery.
Dík
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 967
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 101 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od Lion® »

acerot píše: 06. leden 2023, 20:23 Jenom drobnost. Nemělo by ve tvém úvodním příspěvku tohoto vlákna být místo:
Spoiler
Tak vytvoříte vlastně 9 entit (pro každou fázi tři):

Kód: Vybrat vše

sensor.vas_senzor_mereni_energie_L1_VT
sensor.vas_senzor_mereni_energie_L1_NT
a
select.rocni_spotreba_L1

Kód: Vybrat vše

sensor.vas_senzor_mereni_energie_L2_VT
sensor.vas_senzor_mereni_energie_L2_NT
a
select.rocni_spotreba_L2

Kód: Vybrat vše

sensor.vas_senzor_mereni_energie_L3_VT
sensor.vas_senzor_mereni_energie_L3_NT
a
select.rocni_spotreba_L3
spíš:

Tak vytvoříte vlastně 9 entit (pro každou fázi tři):

Kód: Vybrat vše

sensor.rocni_spotreba_L1_VT
sensor.rocni_spotreba_L1_NT
a
select.rocni_spotreba_L1

Kód: Vybrat vše

sensor.rocni_spotreba_L2_VT
sensor.rocni_spotreba_L2_NT
a
select.rocni_spotreba_L2

Kód: Vybrat vše

sensor.rocni_spotreba_L3_VT
sensor.rocni_spotreba_L3_NT
a
select.rocni_spotreba_L3


mělo
Díky za upozornění .
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 967
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 101 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od Lion® »

rejze69 píše: 09. leden 2023, 14:49 Zdravím,
Můžu se zeptat jestli se něco stalo s intergrací Utility Meter, že když ji zkusím přidat z intergrací tak tam nejde zvolit tarify? Dělal jsem to v listopadu pro Shelly tři fáze a jednu zásuvku a to nebyl problém. Teď mám další zásuvku s měřením a už to nejde. Teď nevím jestli jsem blb a něco jsem zapomněl, nebo je chyba v té integraci. Zatím jsem to vytvořil pomocí yaml (jak je to tu uvedeno na začátku), ale tam to nemá jednoznačný identifikátor a tak to např. nejde přesunout do zóny a není to mezi helpery.
Dík
nevim, nepoužívám integraci a helper
unique_id by mohlo jit v yaml u senzoru nastavit
vyzkoušej to

Kód: Vybrat vše

unique_id: tvoje_jedinecne_id
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

rejze69
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 77
Registrován: 01. říjen 2022, 16:21
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Utility Meter - Jak přepínat entiy spotřeby el. energie na Nízký a Vysoký tarif?

Příspěvek od rejze69 »

Dík. To id funguje.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

Odpovědět

Zpět na „Komplexní projekty“