Zálohování HomeAssistant

Doplňky a rozšíření.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 967
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 103 poděkování
Dostal poděkování: 101 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zálohování HomeAssistant

Příspěvek od Lion® »

Každý určitě nějak zálohujete svůj HomeAssistant.

Já momentálně používám doplněk s názvem Home Assistant Google Drive Backup

Jednoduchý "manager" vytváří zálohy podle Vašich potřeb, dokáže jich necht potřebný počet uložených lokálně a spravuje i zálohy již odeslané do Google tak, že jich udržuje rovněž Vámi zadané množství.
Osobně nechávám zálohovat denně, k dispozici si nechávám 4 zálohy na local a 14 záloh na disku.
A co je hlavní.... O nic se nestarám. Tedy nestarám se o zálohování :D

screenshot.png
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1569
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 88 poděkování
Dostal poděkování: 179 poděkování

Re: Zálohování HomeAssistant

Příspěvek od Pete30 »

Je to dobrý doplněk na zálohování mám ho jako záložní a zálohy jsou uloženy na Google drive.
Další skvělou možností je ukládat zálohy ve své místní slíti.
Stačí k tomu mít doma nějaký běžící server a na něm smb (samba).
Běží mi zde jedno Rpi3b+ a SSD disk a tam se každou noc automaticky ukládá záloha v čase který si nastavíte.
Držím jednu nejnovější v HA a jeden týden na serveru. Starší zálohy jak týden se automaticky mažou.
Vše si žije svým životem cca 1 rok bez jediného zásahu, jen někdy kontroluji jak jsou uloženy podle datumu.
smb.png
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

rejze69
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 77
Registrován: 01. říjen 2022, 16:21
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Zálohování HomeAssistant

Příspěvek od rejze69 »

Zdravím,

Hledal jsem možnost jak stahovat zálohy pomocí Rsync na mou OMV nas, kde takto zálohuji několik strojů a zrovna u HA to nefunguje.
Našel jsem pár slibných diskusí, ale reálně nefungovalo nic. škoda, podle mého názoru by to bylo ideální.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

trizzo
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: 06. leden 2023, 13:36

Re: Zálohování HomeAssistant

Příspěvek od trizzo »

Ten Samba Backup mam rozchodeny, cez smb si to posielam na druhy stroj (rpi-cko s pi-hole). A cele si to orchestrujem cez Node-Red. Kto chce detaily, tu je navod pre inspiraciu:

Kód: Vybrat vše

 https://github.com/trizzosk/home-assistant/blob/main/backup-offloading-samba.md

Rudo1111
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 30
Registrován: 31. říjen 2022, 19:47
Dal poděkování: 4 poděkování

Re: Zálohování HomeAssistant

Příspěvek od Rudo1111 »

Chcem sa opýtať keď chcem preinštalovať načisto HA mam Ondroid (je tam bordel programov a senzorov s testov, esphome atď.-skúšal som si inštalovať kopec programov, senzory a tak a už viem čo chcem a čo potrebujem subor: home-assistant_v2 ma 687MB )neviem či to ma vplyv na rýchlosť HA? tak ide mi o to aby som si vedel preniesť údaje-históriu o spotrebách , energie fve atď . do novej inštalácie. Najdôležitejšie asi je toto:
- configuration.ymal - údaje snímače atď.
- automations.ymal - automatizácie.
- dashboard - ui-lovelace.yaml – HA panel s obrázkami plochy.
- a kde sú údaje história , teda ktoré súbory sú ešte potrebne zálohovať mimo bežnej zálohy (backup) v HA? Ak to chcem dik

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1569
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 88 poděkování
Dostal poděkování: 179 poděkování

Re: Zálohování HomeAssistant

Příspěvek od Pete30 »

Můžeš si vytvořit částečnou zálohu a vybrat si co potřebuješ.
Historie se nachází v DB a obávám se(jsem si jistý ;) ), protože v historii je všechno co HA posbíral že je v ní i ten tvůj bordel.
Každopádně bych na současném HA odstranil, odinstaloval vše zbytečné (bordel) potom bych vytvořil jak celou tak částečnou zálohu (kdyby se něco nepovedlo).
Pokud budeš mít stávající systém vyčištěn, nebál bych se plné zálohy kterou použiješ na nové instalaci.
Pokud to bude na stejném stroji není potom potřeba nová instalace a pokud ti nevadí že přijdeš o historii tak tu DB smaž protože po restartu HA si vytvoří novou, čistou DB.
Na nové instalaci (i na staré) bych nastavil správně recorder (zaměřil bych se na to která data potřebuji ukládat do historie)
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

Uživatelský avatar
acerot
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 32
Registrován: 12. prosinec 2022, 15:44
Dostal poděkování: 9 poděkování

Re: Zálohování HomeAssistant

Příspěvek od acerot »

Jen poznámka k vyčištění DB. Toto jsou tabulky v HA DB:

Kód: Vybrat vše

event_data
events
recorder_runs
schema_changes
state_attributes
states
statistics
statistics_meta
statistics_runs
statistics_short_term
Co dále píšu je jen a pouze můj neověřený nevyzkoušený tip!
Veškeré statistiky jsou v tabulkách začínajících statistics, takže ty pokud nesmažeš, dlouhodobé statistiky nezmizí. Tipuju (když se koukám na obsah tabulek), že v statistics_short_term jsou 5minutové statistiky a ve statistics jsou ty s delší periodou.
Smazání všech řádků u ostatních tabulek by teoreticky nemuselo HA při dalším startu vadit, prostě by si myslel, že je to nová DB a začal by do nich normálně zapisovat. Tabulky jako celek bych ale nemazal, aby si nemyslel, že musí strukturu DB vytvořit znovu a nepřepsal i tabulky statistik.
Řádky bych mazal ale jen v offline režimu, ne běžícímu HA pod rukama (i když i to by možná zchroupal, protože já mu řádky v DB mažu pod rukama běžně - samozřejmě ale ne všechny, jen nějaké chybné údaje apod.), čili vypnout HA, vzít si DB někam na disk a nějakým SQLite klientem to udělat. Pak DB vrátit nově nainstalovanému HA a sledovat, jak se po spuštění zachová.
Toto by mohlo vyčistit balast bez ztráty dlouhodobých statistik. Pokud to teda bude fungovat ;)

Odpovědět

Zpět na „Rozšíření“