Modbus elektroměr

Odpovědět
kresomysl
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 3
Registrován: 06. únor 2021, 15:54

Modbus elektroměr

Příspěvek od kresomysl »

Zdravím, sháním někoho kdo by uměl poradit :-)
Mám dva elektroměry s modbus protokolem. Zkoušel jsem připojit modbus2lan adaptér a přes něj hodnoty pomocí programu Modbus Master přes TCP spojení vyčtu, takže elektroměry hodnoty posílají Já bych ale potřeboval si udělat přes ESPHOME vlastní modbus převodník pomocí UART převodníku MAX485 k ESP (Wemos, NodeMCU, ESP32...). Propojil jsem ESP s UART převodníkem MAX485 (zkoušel jsem dva typy) a k převodníku potom připojím A B z elektroměru. Ale prostě ESP nenačte žádnou hodnotu, a hlásí v logu pořád toto:

Kód: Vybrat vše

[D]	[modbus_controller:029] Modbus command to device=1 register=0x12 countdown=0 no response received - removed from send queue
[D]	[modbus_controller:029] Modbus command to device=1 register=0x106 countdown=0 no response received - removed from send queue
kód z ESPHome:

Kód: Vybrat vše

uart:
  id: mod_bus
  tx_pin: TX
  rx_pin: RX
  baud_rate: 9600
  parity: even
  data_bits: 8
  stop_bits: 1

modbus:
#  flow_control_pin: 5
  id: desticka1

modbus_controller:
  - id: dts353f
    address: 0x0001
    modbus_id: desticka1
    setup_priority: -10

sensor:
  - platform: modbus_controller
    modbus_controller_id: dts353f
    id: napeti_l3
    name: "Napětí L3"
    address: 0x0012
    unit_of_measurement: "V"
    register_type: holding
    value_type: U_WORD
    accuracy_decimals: 2
    filters:
      - multiply: 0.01

  - platform: modbus_controller
    modbus_controller_id: dts353f
    id: celkem_spotreba_l3
    name: "PV array input current"
    address: 0x0106
    unit_of_measurement: "W"
    register_type: holding
    value_type: U_WORD
    accuracy_decimals: 2
    filters:
      - multiply: 0.01
Propojené mám TX na TX a RX na RX, prý to tak má být u toho převodníku UART na RS 485, MAX485 (zkoušel jsem to prohodit a pořád stejné). Podle návodu k elektroměru bych měl mít parametry snad správně : "COM parameters: 9600 baud, 8 data bits, even parity, one stop bit Modbus ID is 01 at default, will be set to 101 by cFos Power Brain. Possible baudrates: 9600 (recommended), 4800, 2400, 1200 bps"
Použitý HW Převodník UART na RS 485, MAX485 (https://www.laskakit.cz/prevodnik-uart- ... 5--max485/ , https://www.laskakit.cz/prevodnik-ttl-n ... 5--max485/) , NodeMCU V3, elektroměr DTS353F-2 https://www.mikromarz.com/www-mikromarz ... fakturacni / INEPRO PRO380-MB https://www.kvelektro.cz/elektromer-pro ... s-p1459793.
Za každou radu a pomoc budu vděčný, už se s tím trápím čtyři dny :-(

kresomysl
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 3
Registrován: 06. únor 2021, 15:54

Re: Modbus elektroměr

Příspěvek od kresomysl »

Vážně nikdo zkušenost s tím převodníkem? :-(

kiklhorn
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 260
Registrován: 03. červenec 2021, 18:35
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 58 poděkování

Re: Modbus elektroměr

Příspěvek od kiklhorn »

modbus_controller:
Podle návodu k elektroměru bych měl mít parametry snad správně
Co je na displeji elektroměru v parametrech 42 a 43?

A tohle (pod windows) by mělo umět i nějaké autodiscovery na vyzkoušení komunikace - https://store.chipkin.com/products/tool ... us-scanner
Vše co si přinesu domů je buď Shelly, nebo to skončí buď pod ESPhome nebo pod Zigbee2mqtt.
Dlouholetý ajťák co pamatuje BBS a OS/2 Warp a je mu jedno o jaký systém nebo síťařinu běží, bývalý a znovu začínající elektronik, 50/1978 §8.

kresomysl
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 3
Registrován: 06. únor 2021, 15:54

Re: Modbus elektroměr

Příspěvek od kresomysl »

kiklhorn píše: 13. září 2022, 02:35
modbus_controller:
Podle návodu k elektroměru bych měl mít parametry snad správně
Co je na displeji elektroměru v parametrech 42 a 43?

A tohle (pod windows) by mělo umět i nějaké autodiscovery na vyzkoušení komunikace - https://store.chipkin.com/products/tool ... us-scanner
Úplně nevím, co tím myslíš 42 a 43 :-(
A osobně si myslím, že mám nějaký problém spíše s tím uart převodníkem. Přes ten MODBUS2LAN převodník si z toho ve Windows vyčtu vše :-(

kiklhorn
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 260
Registrován: 03. červenec 2021, 18:35
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 58 poděkování

Re: Modbus elektroměr

Příspěvek od kiklhorn »

podle odkazovaného manuálu elektroměru by tam měly být vidět adresa a baudrate
Vše co si přinesu domů je buď Shelly, nebo to skončí buď pod ESPhome nebo pod Zigbee2mqtt.
Dlouholetý ajťák co pamatuje BBS a OS/2 Warp a je mu jedno o jaký systém nebo síťařinu běží, bývalý a znovu začínající elektronik, 50/1978 §8.

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1229
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 61 poděkování
Dostal poděkování: 120 poděkování

Re: Modbus elektroměr

Příspěvek od Pete30 »

kresomysl píše: 12. září 2022, 08:26 Vážně nikdo zkušenost s tím převodníkem? :-(
Tento převodník má skutečně špatně popsáno TX a RX (popis je prohozen). Mám jich několik a všechny mají stejnou chybu.
Udělal jsi správně propojení TX na TX a RX na RX.
https://www.laskakit.cz/prevodnik-uart- ... 5--max485/
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

Sejkorka
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: 18. září 2022, 09:29
Dal poděkování: 1 poděkování

Re: Modbus elektroměr

Příspěvek od Sejkorka »

Máš na konci sběrnice odpor, myslím, že se tam dává 120 ohmu...

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1229
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 61 poděkování
Dostal poděkování: 120 poděkování

Re: Modbus elektroměr

Příspěvek od Pete30 »

Není potřeba jsou již na desce. Používám tyto převodníky k měření FVE k PZEM-017 a fungují dobře více jak rok.
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

Odpovědět

Zpět na „Energie“