První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Automatizace tvořené přímo, pomocí funkcí HomeAssitent(a).
Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1144
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 57 poděkování
Dostal poděkování: 109 poděkování

Re: První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Příspěvek od Pete30 »

Podle tvého logu vidím že wifi je ok, ale něco ti tam sype neustále data on/off a tím pravděpodobně dojde k přehlcení paměti a odpojí to od api a následně se esp resetuje a proces se opakuje.
Podle kódu výše nevidím v esp nějakou automatizaci jen switch , web server a UART.
Pokud ji máš v HA tak ji prostě vypni a pokud není kód v esp úplný a je tam nějaká automatizace tak ji prostě zakomentuj # a v logu esp se podívej co se děje, myslím si že nic a bude v pohodě.
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

Plazivec
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 36
Registrován: 04. červenec 2022, 23:32

Re: První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Příspěvek od Plazivec »

Jsme ve vlákně té automatizace, co tam běžela, teď jsem ji vypnul. Ty data jsou přepínací sekvence těch LCTech relé. Ta autmatizace byla spuštěna, ale ještě to není asi doladěné, tak se budu muset tomu věnovat. Jakmile jsem ji vypnul, relé je online a nedělá nic. Akorát nevim, proč by se měla ta data v tom ESP strádat a následně jej zahltit. Budu muset najít způsob, jak tomu ESP čistit kebuli. Na stole mě to fungovalo cajk, ale je pravda, že tam nebyla ještě ta automatizace.

kiklhorn
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 217
Registrován: 03. červenec 2021, 18:35
Dal poděkování: 30 poděkování
Dostal poděkování: 46 poděkování

Re: První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Příspěvek od kiklhorn »

Spouštěč na číselný stav je nejvíc neintuitivní nesmysl v HA pro kohokoli kdo v životě alespoň jednou napsal "if a<b..."
Kdysi jsem se s tím vyvztekal. Ono totiž aby zareagoval musí tou hodnotou projít. Jinak prostě nefunguje.

https://www.home-assistant.io/docs/auto ... te-trigger

Dá se to řešit levou rukou za pravým uchem.
trigger udělat namísto "číselný stav" časový
a až pak následně v podmínce se ptát jestli hodnota <>
Vše co si přinesu domů je buď Shelly, nebo to skončí buď pod ESPhome nebo pod Zigbee2mqtt.
Dlouholetý ajťák co pamatuje BBS a OS/2 Warp a je mu jedno o jaký systém nebo síťařinu běží, bývalý a znovu začínající elektronik, 50/1978 §8.

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1144
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 57 poděkování
Dostal poděkování: 109 poděkování

Re: První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Příspěvek od Pete30 »

Proto jsem taky navrhnul použít klasická relátka s optopřevodníky a ovládat je pomocí nodemcu kde stačí jen vytvořit switche a pojmenovat si je a je hotovo než se takto trápit. Potom si vytvořit automatizaci jakou chceš a klidně jí dát na espčko a i když lehne síť poběží to dál jen to nebude vidět v HA
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

kiklhorn
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 217
Registrován: 03. červenec 2021, 18:35
Dal poděkování: 30 poděkování
Dostal poděkování: 46 poděkování

Re: První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Příspěvek od kiklhorn »

A co se týká relé desky, tak s klidným svědomím mohu doporučit čtyřkanál číňana: https://s.click.aliexpress.com/e/_DCgtM4R protože je mám vyzkoušené, napájet se to dá skoro čímkoli 230V~,5V=, a pak ještě nějaký rozsah - nevím z hlavy 7-30V= a neshodí mi to ani připojená plotýnka.
Jen bych asi pohledal ještě levnějšího prodejce.
Podrobnosti jsem tu někde na fóru dával, zkusím dohledat a doplnit odkaz.

Doplněno: viewtopic.php?p=2988
Vše co si přinesu domů je buď Shelly, nebo to skončí buď pod ESPhome nebo pod Zigbee2mqtt.
Dlouholetý ajťák co pamatuje BBS a OS/2 Warp a je mu jedno o jaký systém nebo síťařinu běží, bývalý a znovu začínající elektronik, 50/1978 §8.

Plazivec
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 36
Registrován: 04. červenec 2022, 23:32

Re: První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Příspěvek od Plazivec »

kiklhorn píše: 26. červenec 2022, 17:53 Spouštěč na číselný stav je nejvíc neintuitivní nesmysl v HA pro kohokoli kdo v životě alespoň jednou napsal "if a<b..."
Kdysi jsem se s tím vyvztekal. Ono totiž aby zareagoval musí tou hodnotou projít. Jinak prostě nefunguje.

https://www.home-assistant.io/docs/auto ... te-trigger

Dá se to řešit levou rukou za pravým uchem.
trigger udělat namísto "číselný stav" časový
a až pak následně v podmínce se ptát jestli hodnota <>
Bohužel nejsem programátor, do tohohle bych se musel opravdu ponořit dost hluboko, abych to nějak pobral. Ale vypadá to, že to bude nutnost.

Plazivec
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 36
Registrován: 04. červenec 2022, 23:32

Re: První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Příspěvek od Plazivec »

kiklhorn píše: 26. červenec 2022, 18:12 A co se týká relé desky, tak s klidným svědomím mohu doporučit čtyřkanál číňana: https://s.click.aliexpress.com/e/_DCgtM4R protože je mám vyzkoušené, napájet se to dá skoro čímkoli 230V~,5V=, a pak ještě nějaký rozsah - nevím z hlavy 7-30V= a neshodí mi to ani připojená plotýnka.
Jen bych asi pohledal ještě levnějšího prodejce.
Podrobnosti jsem tu někde na fóru dával, zkusím dohledat a doplnit odkaz.

Doplněno: viewtopic.php?p=2988
Tyhlety mám dvě. Jedno s 230V napájením. Tak ho můžu zkusit, ale teď jsem dost vytížen a u FVE musím dodělat propojení s barákem, pač léto utíká a já využívám snad ani ne půlku potenciálu, ale je dobře, že to tady mám ve vlákně.

kiklhorn
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 217
Registrován: 03. červenec 2021, 18:35
Dal poděkování: 30 poděkování
Dostal poděkování: 46 poděkování

Re: První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Příspěvek od kiklhorn »

Plazivec píše: 27. červenec 2022, 11:27 Bohužel nejsem programátor, do tohohle bych se musel opravdu ponořit dost hluboko, abych to nějak pobral. Ale vypadá to, že to bude nutnost.
Nic složitého v tom nehledej
V automatizacích pokud zadám
trig1.jpg
tak to bude fungovat jen pokud bude HA aktivní v době kdy teplota stoupá z 20 výš.
Pokud se ale HA zapne, nebo po restartu, nebo se teplota skokově zvýší z 19 na 21 tak to fungovat nebude, protože hodnota neprošla tou "20" (doufám že nekecám)

Takže to řeším časovým spouštěčem (/5 = každých pět minut)
a podmínkou, která funguje jak má.
trigger2.jpg
Vše co si přinesu domů je buď Shelly, nebo to skončí buď pod ESPhome nebo pod Zigbee2mqtt.
Dlouholetý ajťák co pamatuje BBS a OS/2 Warp a je mu jedno o jaký systém nebo síťařinu běží, bývalý a znovu začínající elektronik, 50/1978 §8.

Plazivec
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 36
Registrován: 04. červenec 2022, 23:32

Re: První automatizace - jednoduché sepnutí relé od teploty

Příspěvek od Plazivec »

Ajo, takhle to bylo myšlený, to je tím, že já HA vůbec do detailu neznám, koukám, že HA je víc smart, než jsem myslel. Snad nenabude jednoho dne vědomí. :D Mockrát děkuji.

Odpovědět

Zpět na „Automatizace“