Vypínač v režime "decoupled"

Odpovědět
lubost
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 112
Registrován: 03. duben 2021, 15:19
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 4 poděkování

Vypínač v režime "decoupled"

Příspěvek od lubost »

Zdravím,
mám dva vypínače Aqara, model WS-EUK02 (dvojvypínač bez nuláku). Fungujú fajn, mám ich v móde, že spínajú relé, čiže ako klasický dvoj-vypínač. V minulosti som bol prekvapený, ze som dokázal odchytiť aj dvojklik (aj keď pôvodné svetlo sa poprepínalo) a nastaviť automatizáciu, že som ovládal aj iné zariadenie (napr. spínač iného svetla).
Včera som začal experimentovať s možnosťou "decoupled", pretože aj žiarovky za vypínačom sú "smart" a dosť často dochádza k ich rozblikaniu. Hľadal som nejaké podklady, ale v danom režime by vypínač mal fungovať ako tlačítko. Nastavil som teda daný režim, relé nechal v stave ON a skúšal klikať na vypínač... ale mám pocit, že aktuálne sa nič nedeje, neprichádza žiaden stav, dokonca ani pôvodná automatizácia v pôvodnom stave na dvojklik už nereaguje.
Používam ConBee II a integráciu Z2Mqtt. Mám už doma iný koordinátor, ale nejako nie je čas ho prehodiť a prepárovať pomaly 50 zariadení... Môže to súvisieť s tým, že ConBee II už nezvláda takýto počet a preto sa negeneruje stav pre klik/dvojklik daných vypínačov...?

Existujú aj iné vypínače, ktoré by podporovali tento režim? Mám Sonoff pripojené cez Wifi, je ich možné nejako preprogramovať? Prípadne aj switche za vypínač? Len ide o to, aby vo fungujúcom stave bolo relé trvalo zopnuté a žiarovky ovládal napr.PIR senzor. A klik na tlačítko vypínača by tiež to svetlo rozsvietilo? že keď všetko zlyhá (HA), tak po nejakom resete by vypínač fungoval v klasickom režime (spínal by relé)...?

Vďaka, Ľubo

kiklhorn
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 901
Registrován: 03. červenec 2021, 18:35
Dal poděkování: 107 poděkování
Dostal poděkování: 210 poděkování

Re: Vypínač v režime "decoupled"

Příspěvek od kiklhorn »

Všeobecně wifi vypínače od shelly umí decoupled.

Vypadá to potom nějak takto: Ovládací prvek je relé - zapnuto, a nezávisle na něm senzor Input - což je fyzický vypínač do něj připojený.
Odběr tam nějaký mám, protože za ním je připojené zhasnuté zigbee světlo.

Flasnout by to šlo na tasmotu nebo esphome, ten tvůj wifi sonoff pravděpodobně také. A dopsat si tam podmínku - "pokud není wifi ovládej přímo pin relé"
Osobně nepociťuji potřebu. Na HA už mi toho běží tolik že prostě fungovat musí.
Přílohy
shelly.jpg
Vše co si přinesu domů je buď Shelly, nebo to skončí buď pod ESPhome nebo pod Zigbee2mqtt.
Ajťák co pamatuje BBS a OS/2 Warp a je mu jedno o jaký systém nebo síťařinu běží.
HA OS jako jedna z Proxmox VM na Odroid H3+/64GB https://github.com/tteck/Proxmox

Odpovědět

Zpět na „Zařízení“