Chytrý dům

Ucelené projekty, návody a postupy.
Odpovědět
kutas
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 3
Registrován: 23. duben 2022, 22:02

Chytrý dům

Příspěvek od kutas »

Během půl roku začnu stavět rodinný dům a chtěl bych ho připravit na chytrou domácnost. :?:

Máte někdo nějaký tip co nezapomenout, co udělat nebo naopak nedělat? :?: :?:

Primárně mi jde o spíše o řízení kvality prostředí v domě, vytápění, chlazení, nucené větrání, stínění žaluziemi, měření spotřeby el, atd. Počítám s FVE a pravděpodobně i TČ.

ringo
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 72
Registrován: 31. říjen 2021, 20:03
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 4 poděkování

Re: Chytrý dům

Příspěvek od ringo »

V domě nespoléhat jen na Wifi a natahat i kabely. Zároveň přípravit i prázdné chráničky - člověk neví co vše bude v budoucnu potřebovat.
Nezapomenout na prostupy i ven z domu + dostatek příprav na venkovní zásuvky - dělat díry dodatečně není to pravé. A to nejen dole u paty domu ale ještě u střechy (např. pro kamery, extendery, žaluzie,..). Určitě i venku se hodí datové kabely.
Přípravu pro drátová čidla alarmu kde to jde. Ty bezdrátová sice funfují taky skvěle ale drahé baterie provoz často dost prodraží.

kiklhorn
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 901
Registrován: 03. červenec 2021, 18:35
Dal poděkování: 107 poděkování
Dostal poděkování: 210 poděkování

Re: Chytrý dům

Příspěvek od kiklhorn »

Narazil jsem i na druhé téma o termostatu. Zkusím to trochu obecně, konkrétní si dohledáte.

Do HA se dá připojit spousta různých zařízení/systémů. Něco lokálně, něco se dá na lokální upravit změnou firmware zařízení, něco jde jen přes cloud a je tedy závislé na výrobci a internetovém připojení. https://www.home-assistant.io/blog/2016 ... of-things/
Hodnoty máte k dispozici v HA naprosto všechny co integrace poskytuje.

Komunikace - drát/bezdrát, jednosměrná/obousměrná.
Drát
- pokud si vedení nezkratuji tak velmi spolehlivé - ať už ethernet, nebo KNX, CAN, různé sériové linky. Jako fyzické médium lze většinou použít buď elektroinstalaci (v případě KNX pětivodičový rozvod) nebo ethernetový kabel, který je velmi univerzální. Pokud bych stavěl tak bych natahal obojí. Ethernet, opravdu spoustu ethernetu, asi v CAT6A - oproti CAT 7/7A levné a dostupné a se šířkou pásma snad na pár desetiletí dostačující.
Jestli dělat extra rozvody audio/video/optika/koaxiál? Asi jenom tam kde s tím počítám dopředu, vždy existuje cesta jak to poslat po ethernetovém kabelu, byť případné převodníky nemusí být nejlevnější.

Bezdrát
- Wifi = nějaký MESH systém. (UniFi, Deco, Omada) - aneb když wifi krabičky spolupracují a doplňují se namísto toho aby se vzájemně rušily.
- Zigbee (Spousta výrobců pod privátními názvy = Philips HUE, LIDL, IKEA...) - pokud má zařízení ZigBee certifikaci tak by "MĚLO" být kompatibilní s ostatními, proprietární ovládací aplikace většinou bere jen vlastní, nicméně HA (třeba ZigBee2MQTT) si s tím většinou poradí. Koordinátor/gateway připojený k HA, věci připojené na elektrický rozvod (třeba světla) fungují zároveň jako routery (zvýšení dosahu signálu), bateriové věci fungují jako koncové body (třeba okenní senzory, teploměry apod.) Data posílají - při každé změně a v pravidelném intervalu(jsem tu, žiju).
Osobně bych tímto skončil, nicméně přihodím ještě:
- ZWave (nenapadá mne výhoda oproti ZigBee, kdo používá ať mne doplní)
- EnOcean - výhoda mne napadá jediná - bezdrátový a bezbateriový, ale netuším proč bych měl implementovat do nově vznikající instalace.
- Různé jednosměrné 433/868MHz RF systémy z hobbymarketů (třeba Intertechno, nějaké bezdrátové zvonky, meteostanice...)

Jednosměrná/obousměrná komunikace - Preferuji obousměrnou - přeci jen je většinou lepší když pošlete příkaz "rozsviť" a zpět se vrátí potvrzení "rozsvíceno", než když vyšlu signál a doufám že jej přijímač zachytí.

Možná bych pouvažoval nad nějakým "průmyslovým" řešením pro jednotlivé subsystémy a HA by byl nadřízený.
https://elektrika.tv/video/2015/151022_ ... n_dali.mp4
Za chvíli bude v Brně výstava Amper.
určitě bych se stavil alespoň u KNX, ABB
kutas píše: 26. duben 2022, 22:21 vytápění, chlazení, nucené větrání, stínění žaluziemi, měření spotřeby el, atd. Počítám s FVE a pravděpodobně i TČ.
Hoťe si do Google:
home assistant blinds control
home assistant climate
home assistant shelly 3em
A co se týče FVE tak se zkuste podívat a googlit integraci pro konkrétní typ střídače.
https://solarforum.cz/
https://forum.mypower.cz/
Kamarádovi jsem řešil integraci dvou GoodWe střídačů přes SEMS portal (cloud ) a letos mu to chci předělat na lokální protože cloud měl i několikadenní problémy s připojením.
Přijde o cloud, ale s využitím Influx + Grafana pro vizualizaci bude i ty grafy mít hezké.

Otázka asi vždy zní jak to bude vypadat pokud vypadne Internet nebo cloud některého z výrobců (proto preferuji lokální integrace), jak moc se mi sníží komfort ovládání/jak rychle dokážu znovu zprovoznit pokud nebude k dispozici/rozbije se HA/kontroler/nějaký prvek.

Pár týdnů si s HA povídám česky (Mycroft), nevadí puštěná televize, ale potřebuji nějaké to připojení na cloud. (téma tu někde je)
Jako zálohu si vyrábím hlasové ovládání které namísto využití umělé inteligence a neurálních hlasů prostě jen porovnává namluvené vzorky a umožní alespoň rosviť/zhasni/zapni/vypni. To pro případ nefunkčního Internetu.
Paralelně s tím mi samozřejmě fungují další vypínače/tlačítka/senzory.
A protože kritické místo je HA tak mám připravené záložní Raspberry a zigbee adaptér. Alesoň v základu jen s SD kartou - bez PoE, UPS, SSD.
Vše co si přinesu domů je buď Shelly, nebo to skončí buď pod ESPhome nebo pod Zigbee2mqtt.
Ajťák co pamatuje BBS a OS/2 Warp a je mu jedno o jaký systém nebo síťařinu běží.
HA OS jako jedna z Proxmox VM na Odroid H3+/64GB https://github.com/tteck/Proxmox

Odpovědět

Zpět na „Komplexní projekty“