Díky a za náměty a připomínky.

Ano, dnes jsem něco k tomu si ještě načítal. Opravdu se to ve specifikaci píše.
Zajímavý článek. Trochu jsem z toho vyrozumněl, že by to mělo jít ovládat triakem. A jestli to dobře chápu, tak ty impulsy jsou v řádu vteřin až snad minut! Čím kratší jsou ty impulsy, tím se hlavice víc zahřeje a otevře. Ale kde vyčíst nějaké nastavení? Nebo opět systémem, který my, bastlíři známe nejlépe: pokus - omyl...Ano, dnes jsem něco k tomu si ještě načítal. Opravdu se to ve specifikaci píše.
Jakým controllerem by se daly hlavice plynule (PWM) ovládat? Myslím nějakým DIY apod.
Jinak PWM je to fakt dobře vysvětleno https://vytapeni.tzb-info.cz/mereni-a-r ... race-s-nim
Můžu se zeptat, jak dostat na kartu termostatu stav "nečinný"? Já se k tomu němůžu dopracovat, vždy tam mám je "vypnuto", nebo "topení". Ale při překročení nastavené teploty se "topení" nezměníPepYk_ píše: ↑05. prosinec 2021, 16:55 Řízení vytápění v rodinném domku jsem před časem realizoval, přesně jak chceš ty.
20211204_140957.jpg
ad 1) Mám RPi 4/4GB RAM, klidně bych ale dnes koupil verzi s 8GB, tím ale neříkám, že mi můj RPi výkonnostně nestačí.
ad 2) Teplotní senzory používám zigbee od Sonoffu SNZB-02. Baterie vydrží udržovat senzor v provozu necelý rok.
ad 3) Ventily jsem pořídil (na Jabloshopu) SEH01-NC - Termoelektrický pohon - Elektrobock, jejich ovládání jsem vyřešil pomocí Sonoff 4CH R3. Nechtěl jsem ale využívat integraci Ewelink, tak jsem relé přeflashoval na ESPhome. Relé mám celkem dvě, tady je kód jednoho z nich:Pro všechny spínače jsem v HA vytvořil skupinu group.valves.Kód: Vybrat vše
esphome: name: sonoff-change platform: ESP8266 board: esp01_1m # Enable logging logger: # Enable Home Assistant API api: ota: password: xxx wifi: ssid: xxx password: xxx # Optional manual IP manual_ip: static_ip: 10.0.0.236 gateway: 10.0.0.138 subnet: 255.255.255.0 # Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails ap: ssid: xxx password: xxx captive_portal: switch: - platform: gpio name: "sonoff 4ch hall" pin: GPIO12 - platform: gpio name: "sonoff 4ch shower" pin: GPIO5 - platform: gpio name: "sonoff 4ch work" pin: GPIO4 - platform: gpio name: "sonoff 4ch living" pin: GPIO15
ad 4) Používám integraci climate.
heating_lovelace.jpg
Kód v configuration.yaml, zase jenom pro první čtyři:ad 5) Elektrokotel spínám deskou ESP 8266 s relém, desku mám v technické místnosti a ovládá toho více... Ovládání spínače pomocí Node Red:Kód: Vybrat vše
- platform: generic_thermostat name: hall heater: switch.sonoff_4ch_hall target_sensor: sensor.thermometer_hall_temperature min_temp: 15 max_temp: 30 ac_mode: false target_temp: 21.5 cold_tolerance: 0.3 hot_tolerance: 0 initial_hvac_mode: "off" away_temp: 19 precision: 0.1 - platform: generic_thermostat name: shower heater: switch.sonoff_4ch_shower target_sensor: sensor.thermometer_shower_temperature min_temp: 15 max_temp: 30 ac_mode: false target_temp: 21.5 cold_tolerance: 0.3 hot_tolerance: 0 initial_hvac_mode: "off" away_temp: 19 precision: 0.1 - platform: generic_thermostat name: work heater: switch.sonoff_4ch_work target_sensor: sensor.thermometer_work_temperature min_temp: 15 max_temp: 30 ac_mode: false target_temp: 21.5 cold_tolerance: 0.3 hot_tolerance: 0 initial_hvac_mode: "off" away_temp: 19 precision: 0.1 - platform: generic_thermostat name: living heater: switch.sonoff_4ch_living target_sensor: sensor.thermometer_living_temperature min_temp: 15 max_temp: 30 ac_mode: false target_temp: 21.5 cold_tolerance: 0.3 hot_tolerance: 0 initial_hvac_mode: "off" away_temp: 19 precision: 0.1 - platform: generic_thermostat name: bath heater: switch.sonoff_4ch_bath target_sensor: sensor.thermometer_bath_temperature min_temp: 15 max_temp: 30 ac_mode: false target_temp: 21.5 cold_tolerance: 0.3 hot_tolerance: 0 initial_hvac_mode: "off" away_temp: 19 precision: 0.1
heating_nr.jpg
Vše mám již takto funkční a nyní si "hraji" s nastavením a optimalizací...
Možná by byl lepší generic thermostat, což je v podstatě automatizace, ale nastavuješ v dashboardu.