Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

HA Blue
Odpovědět
johny.h
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 11
Registrován: 03. srpen 2021, 22:06

Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od johny.h »

Zdravím zkušenější borce. Obracím se na Vás s prosíkem o pomoc. Koupil jsem HA Odroid Blue a začal pomalu vyhledávat ininformace a instalovat addony a vše potřebné. Přistupoval jsem přes webové rozhraní IP 192.169.0.16:8123 a pak dle článku na netu ( https://smarthomehobby.com/isolate-your ... ith-unifi/ ) jsem kvůli zabezpečení chtěl HA izolovat od ostatní mé sítě, vytvořil jsem subnet 10.0.0.1/16 a adresu pak zapsal do nastavení v systému HA. Ve výpisu routeru (Unifi controleru) vidím, že se HA pod touto adresou do sítě přihlásí. Když ale do adresního řádku prohlížeče zadám tuto novou IP adresu 10.0.0.1:8123, tak mě to do HA nepustí, ani když zksím zadat přihlašovací údaje do nasavení stránky. Nefunguje už ani přihlášení z app v mobilu, ani samba z PC do HA
Asi to bude moje neznalost síťařiny a něco dělám špatně. Zprovoznění Samby taky nefungovalo hned napoprvé, až podle článku přes cmd.
Neví prosím někdo, jak toto zprovoznit? Díky.

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3394
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 174 poděkování
Dostal poděkování: 369 poděkování

Re: Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od Pete30 »

Já bych tuto myšlenku opustil. Myslím že je to zbytečné izolovat do další sítě a bude to jen problém.
Neznám nastavení unifi, ale bude to asi stejné na každém zařízení a myslím že problém může být v mDNS.
Toto je citace z jednoho článku:
U takovýchto nastavení musíte mít na paměti zpáteční provoz. Zařízení v podsíti B může být schopné odesílat provoz do podsítě A, ale zařízení v podsíti A nemá o podsíti B ponětí, takže nemůže odpovídat. Ve výchozím nastavení bude vědět pouze o své vlastní podsíti a poslat vše ostatní do své výchozí brány, kterou je váš internetový router.
Chcete -li to vyřešit, musíte přidat trasu do podsítě B na serveru Home Assistant s cílem vašeho routeru B.
Možná někdo poradí protože je tu dost uživatelů co jedou na unifi.
Nebo tady:
https://community.home-assistant.io/t/l ... -ha/326792
Zde je článek který jsem citoval:
https://community.home-assistant.io/t/i ... net/182914
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

PepYk_
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 112
Registrován: 03. květen 2021, 12:29
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 20 poděkování

Re: Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od PepYk_ »

A jakou máš IP adresu na síťové kartě tvého PC? Máš tam přidanou nějakou z rozssahu 10.0.0.X ?

johny.h
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 11
Registrován: 03. srpen 2021, 22:06

Re: Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od johny.h »

Na tuto myšlenku mě teď ve firmě přivedl i zdejší IT, že musím tuto podsíť zapsat do počítače k možnostem wifi, aby do ní PC(NTB) viděl. Takže jsem udělal asi síťařskou chybu a k tomu asi ještě ten VLAN. Ale jak na to pak uvidí tablet a mobil?

PepYk_
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 112
Registrován: 03. květen 2021, 12:29
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 20 poděkování

Re: Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od PepYk_ »

S tabletem nebo telefonem to bude obdoba jako s PC, takže jestli si chceš ušetřit řadu problémů, nastav HA do původní sítě ;)

johny.h
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 11
Registrován: 03. srpen 2021, 22:06

Re: Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od johny.h »

Asi to bude nejlepší volba. Chtěl jsem to mít jen bezpečnější, protože bůh ví, kdo se mi přes to dostane do domácí sítě. Teď bude priorita navázat spojení a pak uvidím jak se zabezpečením. Díky moc za rady, odpoledne doma budu pokračovat.

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3394
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 174 poděkování
Dostal poděkování: 369 poděkování

Re: Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od Pete30 »

Provozuji zde jednu síť LAN už spoustu let, HA 2roky a nikdy jsem neměl problém a to jsem i já trochu paranoidní na bezpečnost :D
Pro vzdálený přístup k HA jsem zvolil NabuCasa s automatizací vypnutí vzdáleného přístupu když jsem doma. Spuštěno před pár dny a to i z důvodu přispět na podporu vývojářů HA ;)
Myslím že se není čeho bát, proč by se zajímal nějaký hacker o tvoji síť jen, aby ti vypnul žárovku :lol: , mají daleko větší cíle.
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

johny.h
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 11
Registrován: 03. srpen 2021, 22:06

Re: Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od johny.h »

O HA strach nemám, ale přes HA se múže dostat do mojí sítě, NAS, atd. Když už se na fórech od NASu bojí vzdáleného přístupu atd, ale je to o tom, jak moc si to člověk připouští a jak říkáš, proč by se zabývali právě mnou. Ale na někom se každý hacker začíná učit :)

PepYk_
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 112
Registrován: 03. květen 2021, 12:29
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 20 poděkování

Re: Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od PepYk_ »

johny.h píše: 04. srpen 2021, 12:49 O HA strach nemám, ale přes HA se múže dostat do mojí sítě, NAS, atd. Když už se na fórech od NASu bojí vzdáleného přístupu atd, ale je to o tom, jak moc si to člověk připouští a jak říkáš, proč by se zabývali právě mnou. Ale na někom se každý hacker začíná učit :)
Nesmíš tolik koukat na filmy. Z venku ti někdo akorát tak zbourá HA, když na něj otevřeš nějaký port, ale že by ti přes HA vlezl na NASku, toho bych se asi nebál. Přes SSL tu pravděpodobnost snížíš...
Osobně mám na NASku otevřený jeden port, povolenou podporu DDNS a certifikát Lets Encrypt. Za celý rok provozu se na ni nikdo nepokusil ani jednou chybně přihlásit ;)

johny.h
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 11
Registrován: 03. srpen 2021, 22:06

Re: Ztráta spojení mezi HA Blue a PC po změně IP adresy HA

Příspěvek od johny.h »

Tak všem děkuji. Byla to opravdu síťařská chyba. Už je vše zpět.

Odpovědět

Zpět na „Home Assistant Blue“