Tlačítka a přepínače

www; Device Templates Repository; OTA URL
Odpovědět

Postup připraven pro nás co nevládneme angličtinou.

Pomohl mi.
0
Žádná hlasování
Pomohl pouze částečně.
0
Žádná hlasování
Neobsahuje co hledám.
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů: 0

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 1604
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 144 poděkování
Dostal poděkování: 193 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Tlačítka a přepínače

Příspěvek od Lion® »

Google překlad zdroje
proč je rozdíl a jak je konfigurovat

Typické zařízení má obvykle alespoň jedno tlačítko (s výjimkou žárovek a některých světel) pro ovládání stavu napájení. Další tlačítka a přepínače lze připojit k bezplatnému GPIO a konfigurovat v nastavení modulu nebo šablony.

Poznámka

Kromě relé / světel Tasmota nezveřejňuje stav komponent (spínače, tlačítka, senzory atd.) V reálném čase. Stav komponent se přenáší automaticky každou TelePeriod prostřednictvím SENSORSzprávy.
Tlačítko vs. přepínač

Tlačítko (také nazývané tlačítko) je dočasný nebo nezajišťovací spínač, který způsobí dočasnou změnu stavu elektrického obvodu pouze při stisknutém spínači. Automatický mechanismus (tj. Pružina) okamžitě vrátí spínač do výchozí polohy a obnoví původní stav obvodu.

Přepínač (přesněji západkový nebo přepínací), když je aktivován uživatelem, zůstává v tomto stavu, dokud není znovu aktivován.

Další informace o tlačítkách a přepínačích najdete v tomto videu .

Oba mají podobnou funkci, ale Tasmota rozlišuje mezi „tlačítkem“ a „přepínačem“ jinými způsoby.
Přepínač



V Tasmota a Switchje jakýkoli spínač nebo tlačítko navíc připojeno k bezplatnému GPIO. Některé možnosti zahrnují:

mechanický přepínací spínač - nazývaný také kolébkový spínač
kapacitní dotykový spínač
jazýčkový spínač
PIR senzor - i když je to technicky senzor, je konfigurován jako přepínač v Tasmota
mechanické tlačítko


Ve výchozím nastavení přepínač přepíná odpovídající stav napájení (například Switch1ovládací prvky Power1). Pokaždé, když dojde k převrácení spínače, přepne se stav napájení relé.

Odpojit spínače

Varování

Pokud definujete přepínač s číslem vyšším než dostupné výkonové výstupy, bude výchozí pro ovládání Power1. Příklad: Switch4 na zařízení s Power1 a Power2 bude ovládat Power1.

A teď, aby bylo vše úplně matoucí:
Tlačítko lze nakonfigurovat jako Switcha přepínač lze nakonfigurovat jako Button. Konfigurace přepínače jako Buttonse nedoporučuje!
SwitchMode

Chcete-li změnit chování fyzického vstupního periferního zařízení nakonfigurovaného jako součást Tasmota Switch<x], ať už přepínacího spínače nebo okamžitého spínače (tj. Tlačítka), použijte SwitchModepříkaz. Pokud existuje více než jedna Switch<x]součást, použijte SwitchMode<x]kde <x]je číslo vašeho přepínače z konfigurace Tasmota GPIO.

SwitchMode, jak název napovídá, platí POUZE pro GPIO nakonfigurovaný v Tasmota jako Switch<x] součást (9-16 a 82-89). SwitchMode nemá ŽÁDNÝ dopad na chování GPIO nakonfigurovaných jako Button<x] komponenty (17-20, 90-93 a 112-129). SwitchMode nastavuje požadované chování Switch<x]komponenty na základě toho, zda jde o přepínač nebo tlačítko (tj. Okamžitý spínač), které je fyzicky připojeno k GPIO.

SwitchMode 0
Výchozí režim

Přepněte přepínač do přepínacího režimu ( 0 = TOGGLE, 1 = TOGGLE).

Tasmota vyšle TOGGLEpovel pokaždé, když se změní stav obvodu ( sepne nebo rozepne ). V případě připojeného tlačítka pošle Tasmota TOGGLEpovel po stisknutí a další TOGGLEpovel po uvolnění.

Příklad

Když je tlačítko stisknuto, přepněte napájení zvonění dveřního zvonku; po uvolnění tlačítka zazvonte znovu na zvonek.

SwitchMode 1
Přepnout přepínač do režimu sledování ( 0 = OFF, 1 = ON)

V době, kdy je obvod uzavřen, odešle Tasmota ONa otevření okruhu odešle OFF.

Kód: Vybrat vše

SwitchMode1 1
Screenshot_20201108-180358.jpg
Screenshot_20201108-180358.jpg (912.36 KiB) Zobrazeno 2069 x
Screenshot_20201108-180413.jpg
Screenshot_20201108-180413.jpg (859.27 KiB) Zobrazeno 2069 x
Spropitné

Chcete použít SwitchMode 1při připojení přepínacího spínače (např. Klasický vypínač) k vašemu zařízení. Tímto způsobem bude „softwarový přepínač“ zrcadlit stav „hardwarového přepínače“. Pokud je skutečný přepínač v poloze „ON“, je také stav v Tasmota ON.

SwitchMode 2
Přepněte přepínač do režimu obráceného sledování ( 0 = ON, 1 = OFF)

V době, kdy je obvod uzavřen, odešle Tasmota OFFa otevření okruhu odešle ON.

Spropitné

Při připojování okamžitého spínače (tj. Tlačítka) budete chtít použít SwitchMode 3..7.

SwitchMode 3
Nastavit režim tlačítka ( 0 = TOGGLE, 1 = ON( výchozí ))

Po uvolnění TOGGLEtlačítka (otevření obvodu) vyšle Tasmota povel. Po stisknutí tlačítka (uzavření okruhu) se nic nestane. Výchozí stav je ZAPNUTO a po stisknutí je VYPNUTO. (Tato spoušť je známá jako sestupná hrana )

SwitchMode 4
Nastavit režim obráceného tlačítka ( 0 = OFF( výchozí ), 1 = TOGGLE)

Tasmota vyšle TOGGLEpovel po stisknutí tlačítka (uzavření obvodu). Po uvolnění tlačítka (otevření obvodu) se nic nestane. Výchozí stav je VYPNUTO a po stisknutí je ZAPNUTO. (Tato spoušť je známá jako náběžná hrana )

SwitchMode 5
Nastavit tlačítko s režimem dlouhého stisknutí ( 0 = TOGGLE, 1 = ON( výchozí ), long press = HOLD)

Po uvolnění TOGGLEtlačítka (otevření obvodu) vyšle Tasmota povel. Po stisknutí tlačítka (uzavření okruhu) se nic nestane. Výchozí stav je ZAPNUTO a po stisknutí je VYPNUTO. Pokud je držen po nastavenou dobu SetOption32( výchozí = 4 s ), Tasmota odešle HOLD(použití Switch<x]#state=3v pravidlech).

SwitchMode 6
Nastavit převrácený push-tlačítko v režimu dlouhým stisknutím tlačítka ( 0 = OFF( výchozí ) 1 = TOGGLE, long press = HOLD)

Tasmota vyšle TOGGLEpovel po stisknutí tlačítka (uzavření obvodu). Po uvolnění tlačítka (otevření obvodu) se nic nestane. Výchozí stav je VYPNUTO a po stisknutí je ZAPNUTO. Pokud je držen po nastavenou dobu SetOption32( výchozí = 4 s ), Tasmota odešle HOLD(použití Switch<x]#state=3v pravidlech).

Dlouhým stisknutím nebo podržením lze ve spojení s pravidly vytvořit další funkce nebo ovládat další zařízení Tasmota

SwitchMode 7
Nastavit přepínací režim tlačítka. Stejné jako SwitchMode 0.

SwitchMode 8
Přepínač do režimu multi změna přepínací ( 0 = TOGGLE, 1 = TOGGLE, 2x change = HOLD).

Stejné jako, SwitchMode 0ale když se stav obvodu změní během 0,5 s dvakrát, nebudou TOGGLEodeslány žádné příkazy, ale odešle Tasmota HOLD(použití Switch<x]#state=3v pravidlech).

Varování

Když rychle změníte stav spínače (do 0,5 s), lze pomocí pravidel spustit některé další akce. Stav zapnutí / vypnutí se změní pouze v případě, že během 0,5 s nedojde ke změně druhého spínače.

SwitchMode 9
Přepínač do režimu multi změny sledování ( 0 = OFF, 1 = ON, 2x change = HOLD)

Stejné jako, SwitchMode 1ale když se stav obvodu změní během 0,5 s dvakrát, nebudou OFF/ONodeslány žádné příkazy, ale odešle Tasmota HOLD(použití Switch<x]#state=3v pravidlech).

Varování

Když rychle změníte stav spínače (do 0,5 s), lze pomocí pravidel spustit některé další akce. Stav zapnutí / vypnutí se změní pouze v případě, že během 0,5 s nedojde ke změně druhého spínače.

SwitchMode 10
Přepínač pro více změn inverzního režimu sledování ( 0 = ON, 1 = OFF, 2x change = HOLD)

Stejné jako, SwitchMode 2ale když se stav obvodu změní během 0,5 s dvakrát, nebudou ON/OFFodeslány žádné příkazy, ale odešle Tasmota HOLD(použití Switch<x]#state=3v pravidlech).

Varování

Když rychle změníte stav spínače (do 0,5 s), lze pomocí pravidel spustit některé další akce. Stav zapnutí / vypnutí se změní pouze v případě, že během 0,5 s nedojde ke změně druhého spínače.

SwitchMode 11
Nastavte přepínač na tlačítko s režimem stmívání vč. funkce dvojitého tisku

Poznámka

Setoption32 musí být menší než 64, když používáte switchmode 11 a 12 !!

Tasmota pošle TOGGLEpříkaz, když je tlačítko stisknuto na krátkou dobu a poté je uvolněno (použití Switch<x]#state=2v pravidlech).

Při dlouhodobém stisknutí tlačítka (uzavření obvodu) (nastaveno v SetOption32) bude Tasmota odesílat opakované INC_DEC(zvyšovat nebo snižovat stmívač) povely po dobu stisknutí tlačítka (použití Switch<x]#state=4v pravidlech).

K CLEARdispozici jsou dva různé příkazy. Okamžitý CLEARpříkaz je odeslán po uvolnění tlačítka - žádné zpoždění (použití Switch<x]#state=7v pravidlech).

Uvolněním tlačítka se také spustí interní časovač (nastavený čas SetOption32). Po uvolnění na nastavenou dobu SetOption32odešle Tasmota CLEARpříkaz „zpožděný“ (použití Switch<x]#state=6v pravidlech).

Pokud je tlačítko před časovým limitem znovu stisknuto, Tasmota pošle INVpříkaz. INVPříkaz je pro řídící software (Home Assistant) pro přepínání mezi snížení nebo zvýšení světlosti (použití Switch<x]#state=5v pravidlech).

Pokud je tlačítko stisknuto dvakrát (v nastaveném čase SetOption32), Tasmota pošle DOUBLEpříkaz. Všimněte si, že to nebude měnit chování ostatních spínacích stavů. Takže spolu s DOUBLEpříkazem, TOGGLEpříkaz bude také dvakrát vystřelil po dvojité tisku (použití Switch<x]#state=8v pravidlech).

Spropitné

Režim stmívání má několik případů použití: Ve spojení s pravidly pro vytváření dalších funkcí nebo pro ovládání jiného zařízení Tasmota. Ve spojení s ControllerX (aplikace HA Appdeamon) lze implementovat snadné přepínání a stmívání inteligentních světel pomocí přepínače Tasmota „in wall“. Zapněte a vypněte přehrávač médií a ovládejte hlasitost přehrávače médií jedním přepínačem.

SwitchMode 12
Nastavte přepínač na obrácené tlačítko s režimem stmívání vč. funkce dvojitého tisku. Stejné jako, Switchmode 11ale s obráceným chováním.

Poznámka

Setoption32 musí být menší než 64, když používáte switchmode 11 a 12 !!

SwitchMode 13
Přepnout přepínač do režimu „push to on“ ( 1 = ON, 0 = nothing)

Tasmota vyšle ONpovel po stisknutí tlačítka (uzavření obvodu). Po uvolnění tlačítka (otevření obvodu) se nic nestane. Vypněte pomocí PulseTime.

SwitchMode 14
Přepněte přepínač do obráceného režimu „push to on“ ( 0 = ON, 1 = nothing)

Tento režim je užitečný u PIR senzorů

SwitchMode 15
Při změně přepínače odesílat pouze zprávy MQTT
Knoflík



Pro Tasmota Buttonje a typicky okamžité tlačítko (nebo kapacitní dotykové tlačítko u některých světelných spínačů). Ve výchozím nastavení tlačítko přepíná odpovídající stav napájení. Pokaždé, když je tlačítko stisknuto, relé nebo světlo změní svůj Powerstav (ON nebo OFF). Kromě přepínání Powerstavu se tlačítko také používá k aktivaci funkcí tlačítek více stisknutí , k provádění akcí dlouhého stisknutí (HOLD) nebo k odesílání zpráv na různá témata MQTT.

Tlačítko push-to-make by mělo používat Button<x]součást, zatímco tlačítko push-to-break by mělo používat Button<x]i(tj. Obrácené).

Chcete-li ignorovat výchozí chování tlačítek ovládání výstupních výkonů, můžete:

● použití SetOption73 1
● použití ButtonTopic
● definovat pravidlo, které se spustí Button<x]#State. Vezměte na vědomí: Pokud pravidlo spouští pouze určité stavy, je výchozí chování potlačeno pouze pro tyto státy.


Make Button1 publikovat jeho hodnotu cmnd/custom-topic/BUTTONa ne ovládat Power1

Kód: Vybrat vše

Backlog ButtonTopic 0

Kód: Vybrat vše

Rule1 on Button1#state do Publish cmnd/custom-topic/BUTTON %value% endon
Rule1 1
Funkce vícenásobného tisku

Funkce Multipress pro 2 a více lisů nelze změnit pomocí SetOptions nebo pravidel.

Nebezpečí

Pokud jste změnili ButtonTopic , SetOption1 , SetOption11 nebo SetOption13, některé z uvedených funkcí budou změněny nebo odstraněny.

Poznámka

Button1může přímo ovládat až pět relé. Počet aktivovaných relé odpovídá počtu stisknutí tlačítek a tato funkce není u ostatních tlačítek k dispozici.
Když je ButtonTopic nastaven na výchozí, 0tlačítko vždy pošle svůj stav pro pravidla.
1 krátké stisknutí

Přepíná stav napájení. To jednou zabliká LED a odešle stavovou zprávu MQTT jako stat/tasmota/POWER = ONnebo jinou, jako stat/tasmota/BUTTON<x] = {"ACTION":"SINGLE"}když je povolena SetOption73. Stav tlačítka pro pravidla je 2( 10pokud Setoption73je povolen).
2 krátká stisknutí

Při použití Button1 přepíná druhý stav napájení (je-li v zařízení k dispozici). Toto dvakrát zabliká LED a odešle stavovou zprávu MQTT jako stat/tasmota/POWER2 = ONnebo jinou, jako stat/tasmota/BUTTON<x] = {"ACTION":"DOUBLE"}když je povolena SetOption73. Stav tlačítka pro pravidla je 11.
3 krátká stisknutí

Při použití Button1 přepíná třetí stav napájení (pokud je v zařízení k dispozici). To třikrát zabliká LED a odešle stavovou zprávu MQTT jako stat/tasmota/POWER3 = ONnebo jinou, jako stat/tasmota/BUTTON<x] = {"ACTION":"TRIPLE"}když je povolena SetOption73. Stav tlačítka pro pravidla je 12.
4 krátká stisknutí

Při použití Button1 přepíná čtvrtý stav napájení (je-li v zařízení k dispozici). Toto několikrát zabliká LED a odešle stavovou zprávu MQTT jako stat/tasmota/POWER4 = ONnebo jinou, jako stat/tasmota/BUTTON<x] = {"ACTION":"QUAD"}když je povolena SetOption73. Stav tlačítka pro pravidla je 13.
5 krátkých stisků

Při použití Button1 přepíná pátý stav napájení (je-li v zařízení k dispozici). To pětkrát zabliká LED a odešle stavovou zprávu MQTT jako stat/tasmota/POWER5 = ONnebo jinou, jako stat/tasmota/BUTTON<x] = {"ACTION":"PENTA"}když je povolena SetOption73. Stav tlačítka pro pravidla je 14.
6 krátkých stisků

Začněte WifiConfig 2. Lze zakázat pomocí SetOption1 1
Dlouhé stisknutí

K dlouhému stisknutí tlačítka jsou přidruženy dvě samostatné funkce podle toho, jak dlouho je drženo:

● Je-li přidržen nepřetržitě po dobu 40 sekund (lze konfigurovat pomocí SetOption32 , hodnota je 10násobek nakonfigurované doby pozastavení), obnoví se Tasmota na výchozí hodnoty firmwaru a restartuje se.
● Pokud je povoleno, tlačítko stisknuté po dobu 4 sekund (konfigurovatelné pomocí SetOption32 ) vytvoří akci HOLD a odešle stavovou zprávu MQTT, jako stat/tasmota/BUTTON<x] = {"ACTION":"HOLD"}když je povolena SetOption73. Stav tlačítka pro pravidla je 3.


Pokud ButtonRetain byl povolen, bude zpráva MQTT obsahovat také příznak zachování MQTT.

Nebezpečí

Pokud je tlačítko nakonfigurováno jako invertované nebo s režimem Switch, který jej udržuje při stisknutém stavu jako ON, aktivuje funkci resetování na výchozí hodnoty firmwaru. Změňte konfiguraci tlačítka nebo SwitchMode, abyste se vyhnuli opakovanému resetování na výchozí hodnoty nebo použijte Setoption1 1k deaktivaci této funkce.

Varování

Pokud definujete tlačítko s číslem vyšším než dostupné výkonové výstupy, bude výchozí ovládání Power1. Příklad: Button4 na zařízení s Power1 a Power2 bude ovládat Power1.
ButtonTopic

ButtonTopic 0

Výchozí možnost

Ve výchozím nastavení tlačítko ovládá odpovídající stav napájení a samo neposílá žádné zprávy MQTT.

Z důvodu nového stavu tlačítka nebude zveřejněna žádná zpráva MQTT. Zpráva, kterou vidíte v konzole, je nový stav napájení, který je řízen, a nikoli stav tlačítka.

ButtonTopic 1

Nastaví téma tlačítka MQTT na zařízení% topic%.

Při změně stavu tlačítka se na téma zařízení odešle zpráva MQTT s užitečným zatížením podle SwitchModenastavení.

Příklad

Téma zařízení tasmota s SwitchMode 3přináší následující zprávu:MQT: cmnd/tasmota/POWER = ON

Všimněte si cmnd místo statu na začátku.

Toto je stejné jako odeslání příkazu MQTT do tohoto zařízení, stav napájení zařízení bude nastaven do definovaného stavu.

ButtonTopic <value]

Nastavte téma tlačítka na vlastní téma (maximálně 32 znaků).

Tím se odešle zpráva MQTT na vlastní definované téma podobně jako u možnosti 1.

Příklad

Například nastavíme téma na tasmota02 pomocí ButtonTopic tasmota02.
Se SwitchMode 1zařízením se zobrazí následující zpráva:MQT: cmnd/tasmota02/POWER = TOGGLE

Pokud máte jiné zařízení s tématem tasmota02, tato akce přepne jeho stav napájení, aniž by to na zařízení tasmota ovlivnilo .
Shrnutí ButtonTopic

ButtonTopic 0ovládá přímo stav napájení.
ButtonTopic 1odešle zprávu MQTT na téma zařízení. Tím se odpovídajícím způsobem nastaví stav napájení zařízení.
ButtonTopic <value]odešle příkaz zprávy MQTT do vlastního tématu. To nemění stav napájení zařízení.

Když je Button nastaven na jiné téma, než 0je možné použít Button#Statejako spouštěč pravidel.
Změna výchozí funkce

Pokud je ButtonTopic(a je-li SetOption1 1) nebo SwitchTopic 1definováno (a SwitchModeje nastaveno na 5nebo 6) a tlačítko je stisknuto déle, než je definovaná doba držení klávesy ( SetOption32výchozí 4 sekundy), bude odeslána zpráva MQTT cmnd/%topic%/POWER HOLD. HOLDlze změnit pomocí StateText4.

Příkaz SetOption11umožňuje přepínání funkcí mezi SINGLE a DOUBLE stiskem tlačítka.

Výsledkem těchto změn je následující:


Příklad

Stropní ventilátor můžete ovládat pomocí Sonoff Touch:
Pokud je vaším standardním tématem Sonoff Touch lighta téma stropního ventilátoru ceilingfanvydává tyto příkazy, aktivuje se funkce dvojitého tisku na Sonoff Touch.

Kód: Vybrat vše

ButtonTopic ceilingfan
SetOption11 1

Všeho výše uvedeného lze snáze dosáhnout pomocí pravidel !
Přepínač detekce střídavé frekvence

Některá zařízení, například BlitzWolf BW-SS5 nebo Moes MS-104B , používají na svých spínacích vstupech detekci síťové frekvence. Kdykoli stisknete připojený spínač nebo tlačítko, na vstupu spínače jsou pulsy 50/60 Hz. Uvnitř přepínače je obvod detekce frekvence, který je připojen k GPIO čipu ESP8266, který počítá tyto impulsy. Před Tasmotou 8.4 byl tento druh přepínání zpracováván pomocí snímačů čítače a skriptování, které je nyní zjednodušené.

Tento algoritmus si můžete představit jako unikající vědro. Každý puls přidává vodu do kbelíku (něco víc než únik v cyklu), ale voda kape. Pokud je kbelík plný, bude se se spínačem zacházet. Pokud nebudou žádné impulsy, kbelík bude prázdný a spínač vypneme. Velikost kbelíku je doba odskakování, která řídí citlivost algoritmu. Pokud je síťová frekvence 50 Hz, je celá vlna AC dlouhá 20 ms (pro 60 Hz je to asi 17 ms; 1000 / frekvence, pokud chceme výsledek v milisekundách). Přesná frekvence není opravdu důležitá, protože na každý pulz přidáme více vody.

Poté, co jste GPIO připojenému k obvodu detekce střídavého kmitočtu přiřadili přepínač <x], použijte příkaz 'SwitchDebounce' k nastavení počtu impulzů potřebných k tomu, aby byl spínač rozpoznán jako zapnutý nebo vypnutý. Například: SwitchDebounce 69zapne vypínač po třech pulzech a vypne jej po třech chybějících (3 * 20 ms je 60 a poslední číslice musí být 9, aby se aktivovala detekce střídavého proudu). Pravděpodobně budete muset experimentovat s hodnotami v závislosti na vaší frekvenci střídavého proudu a implementaci detekce frekvence zařízení.

Jakmile je funkce povolena, můžete tento přepínač použít jako jakýkoli běžný přepínač!
Odpojte spínače nebo tlačítka od relé
Odpojit přepínače na základě ..
SetOption114

Pouze v Tasmota 9.1+ Když jsou SetOption114 1všechny spínače odpojeny od příslušných relé a místo toho budou odesílat zprávy MQTT ve formě {"Switch<x]":{"Action":"<state]"}}.

Příklad

Když přepnete jeden do polohy „ON“:{"Switch1":{"Action":"ON"}}
Pravidla

Při změně stavu přepínače (definovaného SwitchMode ) použijte pravidla k odesílání zpráv do různých témat MQTT nebo k odesílání příkazů do jiných zařízení Tasmota .

Chcete-li ignorovat výchozí chování, definujte pravidlo, které se aktivuje Switch<x]pro všechny změny stavu nebo Switch<x]#Statepro konkrétní změny stavu. Pokud pravidlo odpovídá pouze určitým stavům, výchozí chování přepínače je potlačeno pouze pro tyto stavy.

Příklad

Udělejte Switch1, aby publikoval jakékoli změny hodnot cmnd/custom-topic/SWITCH1a nekontroloval Power1

Kód: Vybrat vše

Backlog SwitchMode 1; SwitchTopic 0

Kód: Vybrat vše

Backlog Rule1 on Switch1#state do Publish cmnd/%topic%/SWITCH1 %value% endon; Rule1 1
SwitchTopic

Varování

Když použijete SwitchTopic 1nebo 2(nebo ButtonTopic 1nebo 2) a váš makléř MQTT bude nedostupný, Tasmota spadne zpět na výchozí SwitchTopic 0(nebo ButtonTopic 0), což není optimální.
Abyste tomu zabránili, doporučujeme místo toho použít první dvě možnosti.

Pokud stále potřebujete používat SwitchTopic, čtěte dále!

SwitchTopic 0

Výchozí režim

Ve výchozím nastavení přepínač ovládá odpovídající stav napájení a sám neposílá žádné zprávy MQTT.

Z důvodu nového stavu přepínače nebude zveřejněna žádná zpráva MQTT. Zpráva, kterou vidíte v konzole, je nový stav napájení, který je řízen, a nikoli stav přepínače.

SwitchTopic 1

Nastaví MQTT přepnutí tématu na zařízení% topic%

Při změně stavu přepínače se na téma zařízení odešle zpráva MQTT s užitečným zatížením podle SwitchModenastavení.

Příklad

Téma zařízení tasmota s SwitchMode 3přináší následující zprávu:MQT: cmnd/tasmota/POWER = TOGGLE

Všimněte si cmnd místo statu na začátku.

Toto je stejné jako odesílání příkazů MQTT do tohoto zařízení, stav napájení zařízení bude nastaven do definovaného stavu.

SwitchTopic <value]

Nastavit téma přepnutí na vlastní téma (maximálně 32 znaků)

Tím se odešle zpráva MQTT na vlastní definované téma podobně jako u možnosti 1.

V následujícím příkladu jsme nastavili téma na tasmota02pomocí SwitchTopic tasmota02.

Příklad

Téma zařízení tasmota s SwitchMode 1vlastním tématem tasmota02 přináší následující zprávu:MQT: cmnd/tasmota02/POWER = ON

Pokud máte jiné zařízení s tématem tasmota02, tato akce zapne jeho napájení, aniž by to na zařízení tasmota ovlivnilo .
SHRNUTÍ SWITCHTOPIC

SwitchTopic 0ovládá přímo stav napájení.
SwitchTopic 1odešle zprávu MQTT na téma zařízení. Tím se odpovídajícím způsobem nastaví stav napájení zařízení.
SwitchTopic <value]odešle příkaz zprávy MQTT do vlastního tématu. To nemění stav napájení zařízení.

Pro praktické použití všeho, co je uvedeno v tomto článku, si přečtěte o tomto vynikajícím projektu přepínání nočního stolku LEGO .
________________
🍻 Přispěj a získej přístup do obsahu fóra pro dárce. :thx:
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

Odpovědět

Zpět na „Tasmota“