NTB deska

Hardware pro HomeAssistant.
Odpovědět
rejze69
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 18 poděkování
Dostal poděkování: 12 poděkování

NTB deska

Příspěvek od rejze69 »

Ahoj,

Zůstal mi jednoduchý pasivně chlazený NTB Acer s integrovanou Emmc 64G. Výkonově to odpovídá Beeboxu, který používám doteď. Ten je sice dobrý, ale má nějaký problém a když se odpojí od napájení tak po obnovení tam zůstane viset chybová hláška a musí se stisknout F2 aby to začlo bootovat.
Mám ho sice na UPS, ale to je na čtvrt hodiny a nedávno se stalo, že to nestačilo.
Teď tedy plánuji dát HA na ten NTB, protože ten má vlastní baterku a na ní to bez displeje vydrží běžet půl dne.
Časem bych tu desku vyndal a dal ji do skříňky místo starého alarmu. Ještě se chci podívat, zda existuje nějaký doplněk, který bude sledovat stav baterie, aby nemusel být trvale napájen, ale při 50% by se zase začal dobíjet.
Pokud to bude fungovat, dám sem postřehy a podrobnosti. Myslím, že nic lepšího jako záložní napájení není.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

rejze69
Pokročilý
Pokročilý

Re: NTB deska

Příspěvek od rejze69 »

Ahoj,
HA mám na tom instalovaný. Vydrží to na baterku 4-5h. Zatím to tedy není zatěžované žádnou činností.
Pokud do toho importuji zálohu toho původního převezme to kmplet vše? Např. IP, ssl certifikáty, nebo je nutné některé parametry nastavit.
Také jsem nenašel, zda lze monitorovat stav baterie.
Jediné co jsem našel je linux battery, tak nevím zda to zvládne hlídat vlastní baterku.
Dík.

rejze69
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od rejze69 »

Ahoj,
Protože jsem se konečně dokopal to na ten NTB dát do provozu, tak přiložím pár postřehů.
Jednak je dobrý, že mám rovnou zabudovanou konzoli. ;) Druhá věc je, že už tedy nemusím řešit UPS a že to vydrží opravdu výrazně déle než s ní.
Jde o to, že vše okolo alarmu je Zigbee na baterie a tedy nezávislé na dodávce proudu včetně pár Zigbee repeaterů. Příležitostně provedu test, zda to opravdu vše pojede i bez proudu.
Našel jsem i sensor pro monitoring vestavěné baterky, tak pokud by se to někomu hodilo -

Kód: Vybrat vše

command_line:
    - sensor:
       name: Battery Percentage
       command: "cat /sys/class/power_supply/BAT1/capacity"
       unit_of_measurement: "%"
BAT si zkontrolujte, protože to může být BAT0
Můžete si potom baterii spínanou zásuvkou držet mezi např. 50-95% což bude pro její zdraví lepší, než trvalé nabíjení.
Přitom i v nejhorším to s 50% vydrží aspoň 2hodiny.

kiklhorn
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 84 poděkování
Dostal poděkování: 175 poděkování

Příspěvek od kiklhorn »

Možná zkus pohledat řešení aby si elektronika nabíjení v ntb sama hlídala aby nabíjení skončilo na 80% a nemusíš to externě cyklovat vůbec.
Spousta ntb různých značek už to léta umí.
Vše co si přinesu domů je buď Shelly, nebo to skončí buď pod ESPhome nebo pod Zigbee2mqtt.
Ajťák co pamatuje BBS a OS/2 Warp a je mu jedno o jaký systém nebo síťařinu běží.
HA OS jako jedna z Proxmox VM na Odroid H3+/64GB https://github.com/tteck/Proxmox

rejze69
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od rejze69 »

V biosu jsem se dost dlouho nehrabal, ale co si vzpomínám, tak tam nešlo nastavit prakticky nic.
NTB byl od T-mobile za 3000 a nemá to ani slot pro paměti, ani pro disk. Je tam všechno napevno na desce, tak doufám, že to emmc se hned nevybydlí.
Jediná výhoda toho je, že je to pasivně chlazený s minimálním odběrem a protože to leželo v šuplíku. Dcera to měla na základce na tu online výuku a na střední jako grafička potřebuje úplně něco jinýho. ;)

Odpovědět

Zpět na „Servery“