Impuilsni elektroměr

Odpovědět
blizzy
Aktivní autor
Aktivní autor
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Impuilsni elektroměr

Příspěvek od blizzy »

Dostal se mi do ruky elektroměr co má impulní vystup - přemýšlel jsem, že bych ho zapojil mezi klasický elektroměr co mám ve sloupku a rozvaděč - myslel jsem si že bych ho dal hned na přívod v rozvaděči v domě na přívod od sloupku. Existuje něco co bych mohl napojit na impulsní vývod ? ESP mi připadá že nebude asi tak rychle schopno reagovat na on/off přepínání, když to má 1000imp/kWh

acerot
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 23 poděkování

Re: Impuilsni elektroměr

Příspěvek od acerot »

Nezkoušel jsem, ale nebál bych se toho vůbec. Např. ESP32 má hardwarový modul na počítání pulsů. A pokud k němu například použiješ ESPHome, tak tady je všechno popsaný, dokonce příklady přímo s elektřinou (kWh) - jak počítadlo pulsů, tak i celkový počet už rovnou přepočítaný na kWh.
https://esphome.io/components/sensor/pulse_counter

Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Dal poděkování: 119 poděkování
Dostal poděkování: 143 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lion® »

Počítáš s tím, že budeš mít informací pouze o celkové spotřebě?

Žádná informace o fázovém napětí ani proudu v HA nepřistane.

Galerie realizací

blizzy
Aktivní autor
Aktivní autor
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od blizzy »

Lion® píše: 12. září 2023, 16:45 Počítáš s tím, že budeš mít informací pouze o celkové spotřebě?
Žádná informace o fázovém napětí ani proudu v HA nepřistane.
vím - chci jenom otestovat, ale celkově vzato mi teď jak která fáze je zatížená nezajímá - zajímá mě stav elektroměru - čas ukáže :-)

Pete30
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 130 poděkování
Dostal poděkování: 287 poděkování

Příspěvek od Pete30 »

blizzy píše: 12. září 2023, 15:28 Dostal se mi do ruky elektroměr co má impulní vystup - přemýšlel jsem, že bych ho zapojil mezi klasický elektroměr co mám ve sloupku a rozvaděč - myslel jsem si že bych ho dal hned na přívod v rozvaděči v domě na přívod od sloupku. Existuje něco co bych mohl napojit na impulsní vývod ? ESP mi připadá že nebude asi tak rychle schopno reagovat na on/off přepínání, když to má 1000imp/kWh
Tady uvažuješ špatně, ano 1000imp/kWh, impulz přichází po načtení 1Wh/v čase 3600 sekund, esp to stíhá v pohodě bez problémů.
Mám zde ještě jako pozůstatek měření spotřeby přes Micro controlér 1F elektroměr a tak jsem ho využil k měření zatím denní spotřeby bytu.
Použil jsem esp32 a stačil mi k tomu 1x rezistor, připojit se ke svorkám SO (20 -21) nic víc a trochu yaml kódu.
Překvapivě to funguje velice přesně a pokud bude potřeba je možné použít filtr a udělat případnou kalibraci.
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

mamonick
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 22 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování

Příspěvek od mamonick »

Než mi nainstalovali fotovoltaiku, tak jsem přesně takto měl udělané měření.
V podstatě stejně, jako mám na plynoměru a vodoměru. A šlapalo to v pohodě. Teď mám ten impulsní podružný elektroměr ještě v rozvaděči, ale v týdnu ho budu odstraňovat.
Takže, funguje na pohodu.

Odpovědět

Zpět na „Energie“