Hodinová předpověď počasí, jako senzor?

možnosti a vlastnosti
Beny
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 3 poděkování

Re: Hodinová předpověď počasí, jako senzor?

Příspěvek od Beny »

rejze69 píše: 13. září 2023, 13:57 Zeptám se ještě takhle.
Říkal jsem sice, že podle předpovědi asi ne, ale pak mne napadlo, že v podstatě stačí předpověď nejvyšší denní teploty a potom se držet podle lokálních teploměrů nad cca 75% té hodnoty a nepotřebuješ hodinovou předpověď ne?
Nerozumím.
Pokud bude v noci -5*C a přes den max +10*C, předpověď bude max. teplota 12*C na kterých hodinách budu topit, když řeknu že chci na 20 nejvyšších a aby ty vynechané nebyla zasebou?

Pete30
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 130 poděkování
Dostal poděkování: 287 poděkování

Příspěvek od Pete30 »

Beny píše: 13. září 2023, 17:55 Děkuji, mám to tedy na 24 hodin.
Teď jdu přemýšlet co s tím. Ona ta každá hodina by asi měla mít časové razítko. No uvidíme ...
Jen se zeptám, proč časové razítko ?
Vždyť víš že [0] je první hodina od 00:00 do 01:00 a když si každý senzor podle toho pojmenuješ tak budeš vědět který je který.
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

Beny
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Beny »

Máš sice pravdu, jen 0 je současná hodina, 1 je o hodinu více atd.
jen musím vymyslet, jak z kupy 24 teplot vybrat např. 20 těch nevyšších a v těch spínat TČ.
Hodím dotaz na ChaptGT

Pete30
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 130 poděkování
Dostal poděkování: 287 poděkování

Příspěvek od Pete30 »

To už jsme tady řešili co si tak matně pamatuju a bylo to ohledně vyčtení nejmenší ceny energie z hodinových časů, někde to tu je.
Ohledně hodin máš pravdu ono se to vlastně posouvá do dalšího dne
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

Beny
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Beny »

Zkusím pohledat.
Funkce v NR mě sice srovná teploty od nevyšší po nějakou, vybere např. 5 nejvyšších, ale pak není vidět, v jakou hodinu to je. Proto jsem mluvil o tom razítku.
Jdu hledat tu energii.

rejze69
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 15 poděkování
Dostal poděkování: 10 poděkování

Příspěvek od rejze69 »

Beny píše: 13. září 2023, 17:58
rejze69 píše: 13. září 2023, 13:57 Zeptám se ještě takhle.
Říkal jsem sice, že podle předpovědi asi ne, ale pak mne napadlo, že v podstatě stačí předpověď nejvyšší denní teploty a potom se držet podle lokálních teploměrů nad cca 75% té hodnoty a nepotřebuješ hodinovou předpověď ne?
Nerozumím.
Pokud bude v noci -5*C a přes den max +10*C, předpověď bude max. teplota 12*C na kterých hodinách budu topit, když řeknu že chci na 20 nejvyšších a aby ty vynechané nebyla zasebou?
Myslel jsem, že máš nějakou akumulační nádrž. Takhle si myslím, že tomu invertoru budeš dávat co proto a když ti barák během nevhodných teplot vychladne, stejně to budeš muset dotopit. Podle všeho je pro SCOP nejvhodnější udržovat teplotu konstantní.
Já osobně mám v úmyslu takhle řešit jen TUV a do topení se radši nemontovat. Leda pokud bych měl právě nějakou akumulační nádrž.
Navíc předpověď je pořád jen předpověď a i během probíhajícího dne se mění. Nepředvídatelně prší nebo sněží jen lokálně +/- pár ulic.
To všechno s tím bude míchat. Bydlím v místě kde prší nebo neprší téměř vždy naopak než ve zbytku Prahy. Se sněhem totéž. Jezdím celoročně na motorce a kolikrát se mi stalo, že na výjezdu /příjezdu k nám do vsi byla čára a za ní sucho před ní 10cm sněhu.
Idea je to zajímavá, ale. Jsem vážně zvědav na Tvou zkušenost s tím.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

Beny
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Beny »

Mám 300L AKU a asi 150 litrů v radi.
Ale chápu tě. Já samozřejmě uvidím, jak se vše bude chovat. TČ je tu od července.
Pokud jde o TUV ten mám vypnutí v noci a dobíjím, až vysvitne slunce a pomáhá spotřebě FVE.

rejze69
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 15 poděkování
Dostal poděkování: 10 poděkování

Příspěvek od rejze69 »

Takže pokud jde o využívání vyšších venkovních teplot k akumulaci, tak mám tvrdá data.
Jak jsem uvedl mám nastaven zatím časový plán dohřevu TUV přímo na čerpadle a to z důvodu, že když vnější jednotku přehřeje sluníčko, systém použije patronu a to samozřejmě nechci.
Bohužel to celé jde přímo proti potřebě využít co největší teplo venku.
Měl jsem tedy nastaven ranní cyklus 6:00 - 9:00 a večerní 18:00-22:30 Praxe ukázala, že večerní se prakticky nepoužije, protože se myjeme většinou až cca ve 22:00 a tedy se to nestihne vyčerpat před koncem cyklu.
Ráno je pochopitelně nejchladněji a uplynulé dva dny ukázaly, že rozdíl na ohřátí stejného množství (rozdíl teploty na boileru byl stejný) je 0.3kWh při 17ti vs. 10ti stupních venku. Doba běhu kompresoru byla 35min vs. 50min
Určitě tedy má smysl to řešit s akumulací na čemž jsme se shodli. Otázka tedy zůstává zda po hodinách. a jsem vážně zvědav.
Já akumulaci nemám a tak budu řešit pouze TUV a to je jiná situace.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

Odpovědět

Zpět na „Entity“