Dlhodobe štatistiky

Odpovědět
tiimsvk
Zkušený autor
Zkušený autor
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 49 poděkování

Dlhodobe štatistiky

Příspěvek od tiimsvk »

Ahojte je možné na niektoré senzory aplikovať dlhodobe štatistiky?
Chcel by som vyrobiť senzor napríklad na teplotu v exteriéry kde by kumuloval priemernu teplotu raz do týždňa/mesiaca/roka, ale tak aby štatistika sa nevymazala po x dní pretože všetky senzory okrem senzorov v energy panelu funguju na principe do max uloženia dni ako je nastavene v rekordere.

To znamená, že keď si budem chcieť pozrieť priemernu teplotu minulý rok v aprily tak to budem vidieť v grafe
Viete mi s tym pomôcť.

acerot
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 23 poděkování

Re: Dlhodobe štatistiky

Příspěvek od acerot »

Tady https://www.home-assistant.io/integrations/statistics/ ve 4. odstavci shora (modrý blok) jsou dva linky. V prvním jsou tzv. long term statistics vysvětleny, druhý odkazuje na informaci z doby, kdy byly do HA přidány. Long term statistiky se z DB nikdy nemažou a zůstávají tam navěky (tedy vůbec nerespektují nastavení Recorderu). U senzorů, u kterých chceš, aby je HA do long term statistik zahrnulo, musíš hlavně nastavit správně atribut state_class (popsáno v prvním odkazu). Long term statistiky počítá HA u těchto senzorů automaticky samo neustále a nelze nijak nastavit, jaké statistiky se u kterých senzorů mají uchovávat (např. mean, min, max, sum,...) a s jakou agregací (např. 5 minut, hodina, den, měsíc). V prvním odkazu se například dočteš, že senzory, které nereprezentují celkové množství (total amount) mají počítáno min, max a mean. Atd. Na zobrazení long term statistiky senzorů má HA speciální kartu do Dashboardu Statistický graf (jinou, než na zobrazení grafů standardní historie). Pročti to, vyzkoušej a kdyby další dotazy, ozvi se.

Beny
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 3 poděkování

Příspěvek od Beny »

Využiju tohoto příspěvku.
V historii mám záznamy vždy jen na 10 dní. Nikde jsem nenašel, jak je zachovat na delší dobu.
V energii panelu jsou záznamy v pohodě, ale samostatné bohužel.
Nevím, zda se ukládají do InfluxDB či jsou v nějakém extra souboru.
V nastavení viz. předešlý odkaz jsem chybu já nenašel.
Prosím pokud vidíte sem s tím.
Děkuju.
Přílohy
Screenshot 2023-09-12 at 09-01-57 Nástroje pro vývojáře – Home Assistant.png

tiimsvk
Zkušený autor
Zkušený autor
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 49 poděkování

Příspěvek od tiimsvk »

https://www.home-assistant.io/integrations/recorder/

ODSTAVEC:

Kód: Vybrat vše

purge_keep_days integer (Optional, default: 10)

Specify the number of history days to keep in recorder database after a purge.

rejze69
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 15 poděkování
Dostal poděkování: 10 poděkování

Příspěvek od rejze69 »

Ahoj jestli se nepletu, tak je potřeba instalovat Grafanu a influx db, Já se do toho zatím nepustil, tak neporadím, ale když si dáš do vyhledávání ta hesla, tak tu postupy jsou.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

Beny
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Beny »

tiimsvk píše: 12. září 2023, 10:17 https://www.home-assistant.io/integrations/recorder/

ODSTAVEC:

Kód: Vybrat vše

purge_keep_days integer (Optional, default: 10)

Specify the number of history days to keep in recorder database after a purge.
Jenže já nemám recorder vůbec puštěný. A pokud jsem jej zkusil pustit, zmizely data z Energi panelu.

Beny
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Beny »

rejze69 píše: 12. září 2023, 10:17 Ahoj jestli se nepletu, tak je potřeba instalovat Grafanu a influx db, Já se do toho zatím nepustil, tak neporadím, ale když si dáš do vyhledávání ta hesla, tak tu postupy jsou.
Jo to mám, v Influx DB jsou data uložena od doby migrace. Jen jsem myslel, že dlouhodobé statistiky jdou i jinak.

acerot
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 23 poděkování

Příspěvek od acerot »

Dlouhodobé statistiky jdou i jinak, ne jen pomocí exportu dat do InfluxDB. Vlastně je to v tomto vlákně už nastíněno. Databáze HA obsahuje už delší dobu automatické generování dlouhodobých statistik. Trochu víc v mém předchozím příspěvku a jinak na help stránkách HA.

Beny
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Beny »

acerot píše: 12. září 2023, 16:16 Dlouhodobé statistiky jdou i jinak, ne jen pomocí exportu dat do InfluxDB. Vlastně je to v tomto vlákně už nastíněno. Databáze HA obsahuje už delší dobu automatické generování dlouhodobých statistik. Trochu víc v mém předchozím příspěvku a jinak na help stránkách HA.
Já jsem to psal jako reakci právě na ten příspěvek. Help jsem pročetl, ale např. viz. screen je u entity device_class: energy a to je dle návodu špatně pro dlouhodobé statistiky což právě u této entity je dosti zavádějící.
Přílohy
Screenshot 2023-09-12 at 16-41-19 Sensor Entity Home Assistant Developer Docs.png
Screenshot 2023-09-12 at 16-38-39 Nástroje pro vývojáře – Home Assistant.png

Odpovědět

Zpět na „Databáze a Recorder“