Dlhodobe štatistiky
- tiimsvk
- Zkušený autor
- Dal poděkování: 51 poděkování
- Dostal poděkování: 49 poděkování
Dlhodobe štatistiky
Ahojte je možné na niektoré senzory aplikovať dlhodobe štatistiky?
Chcel by som vyrobiť senzor napríklad na teplotu v exteriéry kde by kumuloval priemernu teplotu raz do týždňa/mesiaca/roka, ale tak aby štatistika sa nevymazala po x dní pretože všetky senzory okrem senzorov v energy panelu funguju na principe do max uloženia dni ako je nastavene v rekordere.
To znamená, že keď si budem chcieť pozrieť priemernu teplotu minulý rok v aprily tak to budem vidieť v grafe
Viete mi s tym pomôcť.
Chcel by som vyrobiť senzor napríklad na teplotu v exteriéry kde by kumuloval priemernu teplotu raz do týždňa/mesiaca/roka, ale tak aby štatistika sa nevymazala po x dní pretože všetky senzory okrem senzorov v energy panelu funguju na principe do max uloženia dni ako je nastavene v rekordere.
To znamená, že keď si budem chcieť pozrieť priemernu teplotu minulý rok v aprily tak to budem vidieť v grafe
Viete mi s tym pomôcť.
- acerot
- Pokročilý
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Dostal poděkování: 23 poděkování
Re: Dlhodobe štatistiky
Tady https://www.home-assistant.io/integrations/statistics/ ve 4. odstavci shora (modrý blok) jsou dva linky. V prvním jsou tzv. long term statistics vysvětleny, druhý odkazuje na informaci z doby, kdy byly do HA přidány. Long term statistiky se z DB nikdy nemažou a zůstávají tam navěky (tedy vůbec nerespektují nastavení Recorderu). U senzorů, u kterých chceš, aby je HA do long term statistik zahrnulo, musíš hlavně nastavit správně atribut state_class (popsáno v prvním odkazu). Long term statistiky počítá HA u těchto senzorů automaticky samo neustále a nelze nijak nastavit, jaké statistiky se u kterých senzorů mají uchovávat (např. mean, min, max, sum,...) a s jakou agregací (např. 5 minut, hodina, den, měsíc). V prvním odkazu se například dočteš, že senzory, které nereprezentují celkové množství (total amount) mají počítáno min, max a mean. Atd. Na zobrazení long term statistiky senzorů má HA speciální kartu do Dashboardu Statistický graf (jinou, než na zobrazení grafů standardní historie). Pročti to, vyzkoušej a kdyby další dotazy, ozvi se.
-
- Pokročilý
- Dal poděkování: 3 poděkování
Využiju tohoto příspěvku.
V historii mám záznamy vždy jen na 10 dní. Nikde jsem nenašel, jak je zachovat na delší dobu.
V energii panelu jsou záznamy v pohodě, ale samostatné bohužel.
Nevím, zda se ukládají do InfluxDB či jsou v nějakém extra souboru.
V nastavení viz. předešlý odkaz jsem chybu já nenašel.
Prosím pokud vidíte sem s tím.
Děkuju.
V historii mám záznamy vždy jen na 10 dní. Nikde jsem nenašel, jak je zachovat na delší dobu.
V energii panelu jsou záznamy v pohodě, ale samostatné bohužel.
Nevím, zda se ukládají do InfluxDB či jsou v nějakém extra souboru.
V nastavení viz. předešlý odkaz jsem chybu já nenašel.
Prosím pokud vidíte sem s tím.
Děkuju.
- tiimsvk
- Zkušený autor
- Dal poděkování: 51 poděkování
- Dostal poděkování: 49 poděkování
https://www.home-assistant.io/integrations/recorder/
ODSTAVEC:
ODSTAVEC:
Kód: Vybrat vše
purge_keep_days integer (Optional, default: 10)
Specify the number of history days to keep in recorder database after a purge.
-
- Pokročilý
- Dal poděkování: 15 poděkování
- Dostal poděkování: 10 poděkování
Ahoj jestli se nepletu, tak je potřeba instalovat Grafanu a influx db, Já se do toho zatím nepustil, tak neporadím, ale když si dáš do vyhledávání ta hesla, tak tu postupy jsou.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128
-
- Pokročilý
Jenže já nemám recorder vůbec puštěný. A pokud jsem jej zkusil pustit, zmizely data z Energi panelu.tiimsvk píše: ↑12. září 2023, 10:17 https://www.home-assistant.io/integrations/recorder/
ODSTAVEC:Kód: Vybrat vše
purge_keep_days integer (Optional, default: 10) Specify the number of history days to keep in recorder database after a purge.
-
- Pokročilý
Jo to mám, v Influx DB jsou data uložena od doby migrace. Jen jsem myslel, že dlouhodobé statistiky jdou i jinak.
- acerot
- Pokročilý
- Dal poděkování: 2 poděkování
- Dostal poděkování: 23 poděkování
Dlouhodobé statistiky jdou i jinak, ne jen pomocí exportu dat do InfluxDB. Vlastně je to v tomto vlákně už nastíněno. Databáze HA obsahuje už delší dobu automatické generování dlouhodobých statistik. Trochu víc v mém předchozím příspěvku a jinak na help stránkách HA.
-
- Pokročilý
Já jsem to psal jako reakci právě na ten příspěvek. Help jsem pročetl, ale např. viz. screen je u entity device_class: energy a to je dle návodu špatně pro dlouhodobé statistiky což právě u této entity je dosti zavádějící.acerot píše: ↑12. září 2023, 16:16 Dlouhodobé statistiky jdou i jinak, ne jen pomocí exportu dat do InfluxDB. Vlastně je to v tomto vlákně už nastíněno. Databáze HA obsahuje už delší dobu automatické generování dlouhodobých statistik. Trochu víc v mém předchozím příspěvku a jinak na help stránkách HA.