Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Home Assistant CZ drbna
zdeeenas
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: 18. říjen 2022, 09:39

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od zdeeenas »

Mr.Pohoda píše: 19. říjen 2022, 14:16 Mám podobný problém, jako Marlowe. Posledních několik měsíců jsem používal Solax Modbus v Home Assistant (Solax X3 Hybrid gen3). Střídač jsem měl připojen přímo utp kabelem do routeru. Z ničeho nic toto přestalo fungovat, všechny entity jsou nedostupné. Zkusil jsem tedy "správnější připojení", a to koupit a zapojit https://www.waveshare.com/wiki/RS485_TO_ETH_(B), komunikace podle LED diod zdá se funguje, ale stále nedostanu data ze střídače, Node Red píše Connected, ale odpověď je vždy Timed out. Řešil jsem to několika zprávami jak s montážní firmou, tak přímo s lidmi ze Solax, zkoušeli aktualizaci firmware, ale nic nepomohlo.
Ahoj a neprovozuješ HA ve Virtual PC?Já měl stejný problém, ale jak jsme to hodil na RP4 tak vše opět funguje.

marecek.18
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: 26. říjen 2022, 16:49

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od marecek.18 »

unigov píše: 27. červenec 2022, 08:07 Dobrý den, asi jsem uplna lama, ale koupil jsem solax lan v domění, že přihlašení bude jednodušší.
mohu mít dotaz : myslel jsem že budu moci vyčítat data přímo ze solaxu, v integraci se píše pouze o REST API, ta je ale cloudová.

1 pokud chci přidat solax power integraci , tak to chce ip... to myslí ip toho usbčka? nedaří se mi totiž přijít na to jake je'?
heslo jsem někde vyčetl že default je admin, platí to?

můžete mi prosím poradit?
Ahoj , připojuji se z dotazem , jak sehnat Ip Adresu k připojení , zatím jsem vyčetl pouze krátkou IP a nedaří se mě sehnat 192.168.xxx.xxx ,
Děkuji za radu

rejze69
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 56
Registrován: 01. říjen 2022, 16:21
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od rejze69 »

Zdravím,

Zeptám se co myslíte krátkou IP? Adresu zařízení v síti lze zjistit více způsoby, pokud v té síti vůbec komunikuje.Pak je také otázka, zda dostane IP dynamicky z DHCP, nebo má staticky nastavenou.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

o_pavel
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: 31. říjen 2022, 13:10
Dal poděkování: 1 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od o_pavel »

Kiwi píše: 01. říjen 2022, 18:22 Ahoj,
já jsem si vytvořil vlastní senzory do HA, které se vyčítají lokálně přímo ze solaxu (X3-Hybrid G4) přes jeho wifi modul. Asi bude záležet na verzi toho wifi/lan modulu co dokáže. Můj má verzi fw 3.001.02 a umí data nabídnou po lokální síti (192.168.x.x).
Nejprve jsem to udělal přes Node-RED, ale přes rest sensor mi to pak přišlo takové čistší.
Data to čte co 10 sekund a na rozdíl od oficiálního API to neleze nikam do cloudu (tam jsou data navíc myslím jen co 5 minut).
V HA to pak vypadá jako na přiložením obrázku, zatím je to ve vývoji ;) .
Zkoušel jsem i integraci, ale ta X3-Hybrid G4 zatím neumí, třeba jej časem doplní.
Ahoj,
mohl by jsi přidat i konfiguraci toho tveho panelu?

Děkuji

marecek.18
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: 26. říjen 2022, 16:49

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od marecek.18 »

rejze69 píše: 30. říjen 2022, 16:37 Zdravím,

Zeptám se co myslíte krátkou IP? Adresu zařízení v síti lze zjistit více způsoby, pokud v té síti vůbec komunikuje.Pak je také otázka, zda dostane IP dynamicky z DHCP, nebo má staticky nastavenou.
ZDRAVÍM, tak po konzultaci z kolegou znalejším IT , mám IP adresu přidělenou dynamicky z DHCP , když jí zadám do solax integrace a ktomu použiju heslo neboli SN z wifi donglu ,Tak se mě nejde připojit.
Raspbery připojen přes kabel na router a přes wifi na wifi dongle .
Netuším co bych mohl dělat špatně .

rejze69
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 56
Registrován: 01. říjen 2022, 16:21
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od rejze69 »

Zdravím,

Raspberry má IP nastavenu jak? Jestli tomu rozumím správně máte jej připojené přes kabel i wifi zároveň. Pokud vše funguje správně má každá konektivita rozdílnou metriku a obvykle je prioritně používán kabel. Přesto by stálo za to zkusit wifi vypnout, protože jinak má server v síti dvě adresy.
Další co mne napadá pokud je raspberry nastaveno na statickou IP, což u serveru předpokládám. Je správně nastavena defaultní gateway (IP vašeho routeru)? Je správně nastavena maska sítě? Není potřeba specifikovat port? Pokud to propojujete přes wifi, nemáte na ní nastavenou izolaci klientů? Ideálně si instalujte do mobilu nějaký net analyzer a udělejte sken sítě. Měl byste vidět všechny aktivně připojené stroje. Pokud tam bude pouze mobil, máte izolaci. Ten analyzer obvykle umí ping, takže zkusit ping na IP, které máte nastaveny.
To co jsem popsal jsou základní kroky pro diagnostiku sítě a možné příčiny, pokud je chyba v síti. Samozřejmě může být chyba v zařízení jako takovém.
Ještě uvedu příklad obvyklého nastavení v domácí síti:
IP: 192.168.1.10
Gateway: 192.168.1.1
Maska: 255.255.255.0 (nebo 24)

Podle toho co přiděluje DHCP si můžete zkontrolovat zda máte správně nastavenou statiku. Parametry Gateway a maska musí být u všech stejné. Naopak IP v žádném případě nesmí být u dvou zařízení stejná.
Také bych zkontroloval DHCP pool. Obvykle je na domácích routerech přes celý subnet a dokud na něčem nepotřebuete statickou IP, ničemu to nevadí.
Pokud dáte statickou IP a ta je v poolu, tak se může stát, že DHCP přidělí tutéž IP dynamicky jinému zařízení a vznikne problém.
Tady jsou v zásadě dvě možnosti. Zmenšit pool a statické IP dávat mimo, nebo používat rezervaci (MAC binding). Doporučoval bych druhou variantu. Potom lze snadno změnit IP, nebo lze cíleně adresovat zařízení, která umí pouze DHCP.
No snad něco z toho pomůže.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

Kiwi
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 8
Registrován: 30. září 2022, 14:38
Dostal poděkování: 5 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od Kiwi »

o_pavel píše: 31. říjen 2022, 13:17 Ahoj,
mohl by jsi přidat i konfiguraci toho tveho panelu?

Děkuji
Ahoj, od snímku už panel doznal určitých změn, tak co tam mám teď navíc jsem snad vyházel správně :-)
Přílohy
fve-panel.txt
(14.83 KiB) Staženo 67 x

1Rostak
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 6
Registrován: 08. listopad 2022, 23:40

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od 1Rostak »

Kiwi píše: 01. říjen 2022, 18:22 Ahoj,
já jsem si vytvořil vlastní senzory do HA, které se vyčítají lokálně přímo ze solaxu (X3-Hybrid G4) přes jeho wifi modul. Asi bude záležet na verzi toho wifi/lan modulu co dokáže. Můj má verzi fw 3.001.02 a umí data nabídnou po lokální síti (192.168.x.x).
Nejprve jsem to udělal přes Node-RED, ale přes rest sensor mi to pak přišlo takové čistší.
Data to čte co 10 sekund a na rozdíl od oficiálního API to neleze nikam do cloudu (tam jsou data navíc myslím jen co 5 minut).
V HA to pak vypadá jako na přiložením obrázku, zatím je to ve vývoji ;) .
Zkoušel jsem i integraci, ale ta X3-Hybrid G4 zatím neumí, třeba jej časem doplní.
Dobrý den,
mohl by jste mi prosím vysvětlit jak to jak to máte na obrázku dostat do home asistenta. Hodnoty ze solaxu mi chodí, ale má tam pořád jen ten obrázek z prvního příspěvku na této diskuzi. Mohu si udělat třeba jeden ukazatel nějakého stavu, ale už mně nejde zmenšit. Zkopíroval jsem ten Váš SolaxG4.yaml do složky dle vašeho návodu. Tím se mi rozchodily ukazatele stavu ze Solaxu. Nevím jak dál postupovat. Nikdy jsem s home assitentem nepracoval tohle první pokus.

Tad
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 271
Registrován: 30. prosinec 2020, 00:14
Bydliště: 3D
Dal poděkování: 54 poděkování
Dostal poděkování: 22 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od Tad »

je X způsobů jak to udělat, tady máš jeden z nich ;)


Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 781
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 92 poděkování
Dostal poděkování: 73 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od Lion® »

1Rostak píše: 08. listopad 2022, 23:51 Dobrý den,
mohl by jste mi prosím vysvětlit jak to jak to máte na obrázku dostat do home asistenta.
Ptáš se na toto???
viewtopic.php?t=38
???
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

Odpovědět

Zpět na „Všeobecná diskuse“