Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Home Assistant CZ drbna
lowprize
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: 11. únor 2022, 17:08

Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od lowprize »

Ahoj,
vyvoril jsem si vlastni soubor kde zpracovavam data z API Solaxu.

Kód: Vybrat vše

https://github.com/lowprize/homeassistant-solax-api
Vsechno funguje, ale nejsem s tim prilis spokojeny po koderske strance, rad bych to uhladil tak, aby ten kdo by kod rad vzal a pouzil, nemusel uz nic slozite upravovat. Neni tu nekdo mezi vami kdo se do takovych veci take pousti?
Data z X3 vytahuji pres modbus(tcp), ale rad bych je porovnal se daty ze serveru. Nektere radky vubec nevim proc tam jsou a to me sere ;)

Pripadne nemate Telegram kanal, kde je to mozne probrat, nejhur i Discord, ten ale prislis nepoustim.
Diky Kodl
Přílohy
2022-02-10_21-00.png

unigov
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: 27. červenec 2022, 07:48

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od unigov »

Dobrý den, asi jsem uplna lama, ale koupil jsem solax lan v domění, že přihlašení bude jednodušší.
mohu mít dotaz : myslel jsem že budu moci vyčítat data přímo ze solaxu, v integraci se píše pouze o REST API, ta je ale cloudová.

1 pokud chci přidat solax power integraci , tak to chce ip... to myslí ip toho usbčka? nedaří se mi totiž přijít na to jake je'?
heslo jsem někde vyčetl že default je admin, platí to?

můžete mi prosím poradit?

Kiwi
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 10
Registrován: 30. září 2022, 14:38
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od Kiwi »

Ahoj,
já jsem si vytvořil vlastní senzory do HA, které se vyčítají lokálně přímo ze solaxu (X3-Hybrid G4) přes jeho wifi modul. Asi bude záležet na verzi toho wifi/lan modulu co dokáže. Můj má verzi fw 3.001.02 a umí data nabídnou po lokální síti (192.168.x.x).
Nejprve jsem to udělal přes Node-RED, ale přes rest sensor mi to pak přišlo takové čistší.
Data to čte co 10 sekund a na rozdíl od oficiálního API to neleze nikam do cloudu (tam jsou data navíc myslím jen co 5 minut).
V HA to pak vypadá jako na přiložením obrázku, zatím je to ve vývoji ;) .
Zkoušel jsem i integraci, ale ta X3-Hybrid G4 zatím neumí, třeba jej časem doplní.
Přílohy
solaxg4.yaml
(17.84 KiB) Staženo 130 x
solax.png
Naposledy upravil(a) Kiwi dne 12. říjen 2022, 18:47, celkem upraveno 1 x.

Jindra48
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: 07. říjen 2022, 00:06

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od Jindra48 »

Kiwi píše: 01. říjen 2022, 18:22 Ahoj,
já jsem si vytvořil vlastní senzory do HA, které se vyčítají lokálně přímo ze solaxu (X3-Hybrid G4) přes jeho wifi modul. Asi bude záležet na verzi toho wifi/lan modulu co dokáže. Můj má verzi fw 3.001.02 a umí data nabídnou po lokální síti (192.168.x.x).
Nejprve jsem to udělal přes Node-RED, ale přes rest sensor mi to pak přišlo takové čistší.
Data to čte do 10 sekund a na rozdíl od oficiálního API to neleze nikam do cloudu (tam jsou data navíc myslím jen co 5 minut).
V HA to pak vypadá jako na přiložením obrázku, zatím je to ve vývoji ;) .
Zkoušel jsem i integraci, ale ta X3-Hybrid G4 zatím neumí, třeba jej časem doplní.
Zdravím, také se mi nedaří integrace Solax, mám novou verzi X3 G4 s pocketwifi. Zkoušel jsem integraci na místní siti, ke které je střídač připojen i na lokální wifi, kterou vytváří střídač, ale nepovedlo se to. Na portu 80 se v obou případech přihlásím na www rozhraní střídače, ale dál se nedostanu. Na které síti a jakém portu vyčítáte údaje vy a máte novější verzi s pocket wifi přímo v balení střídače nebo starší, kde se IP adresa definuje přímo ve střídači ??

Kiwi
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 10
Registrován: 30. září 2022, 14:38
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od Kiwi »

Ahoj, Solax mám připojen přes Pocker WiFi modul (taková větší klíčenka zespod uprostřed střídače), firmware je původní, co dodal dodavatel, verze 3.001.02, instalováno přes prázdniny. Data se mi daří vyčítat jak na lokální IP, tak i v případě připojení na hotspot modulu.
Z lokální sítě se dostanu na konfiguraci modulu zadáním IP do prohlížeče, přihlášení je "admin" a heslo je SN modulu (10 znaků začínajících "SX", je nalepené na štítku na modulu). Tam se dá nastavit veškeré nastavení sítě (IP, GW, DNS, SSID wifi, ...). Prvotní nastavení probíhalo přes apku solaxu a při potížích, připojením na hotspot modulu (teď si nevybavuju název hotspotu, ale heslo bylo zase SN modulu) a připojením se na adresu 5.8.8.8 (myslím že to chtělo taky přihlášení "admin" a "SN").
Pokud je síť nastavena v pořádku a výše uvedené funguje, data by mělo (minimálné v této verzi) jít vyčíst příkazem z cmd (nebo v linuxu):
curl -d "?optType=ReadRealTimeData&pwd=SXxxxxxxxx" -X POST http://IP modulu/
Mělo by to vyplivnout nějaký json, který se dá pak pěkně parsovat. Popis jednotlivých polí v sekci Data je v mým yaml souboru nebo se dá dohledat na netu, třeba tu https://github.com/squishykid/solax

jailway
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: 11. říjen 2022, 21:54
Dal poděkování: 1 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od jailway »

Kiwi píše: 01. říjen 2022, 18:22 Ahoj,
já jsem si vytvořil vlastní senzory do HA, které se vyčítají lokálně přímo ze solaxu (X3-Hybrid G4) přes jeho wifi modul. Asi bude záležet na verzi toho wifi/lan modulu co dokáže. Můj má verzi fw 3.001.02 a umí data nabídnou po lokální síti (192.168.x.x).
Nejprve jsem to udělal přes Node-RED, ale přes rest sensor mi to pak přišlo takové čistší.
Data to čte do 10 sekund a na rozdíl od oficiálního API to neleze nikam do cloudu (tam jsou data navíc myslím jen co 5 minut).
V HA to pak vypadá jako na přiložením obrázku, zatím je to ve vývoji ;) .
Zkoušel jsem i integraci, ale ta X3-Hybrid G4 zatím neumí, třeba jej časem doplní.
Ahoj,
díky, tohle vypadá parádně, myslím, že mám doma dost stejný setup. Poradil bys mi prosím, jak ten solaxg4.yaml zapojím tak, aby mi to dělalo to, co tobě? Jasně, upravit IP adresu a heslo, ale tápu jak ten rest "sensor" správně odreferencovat v configuration.yaml, aby ho to začlo registrovat. Děkuji předem za jakýkoliv kopanec správným směrem.

Kiwi
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 10
Registrován: 30. září 2022, 14:38
Dostal poděkování: 6 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od Kiwi »

Ahoj,
já mám sensory definované v několika yaml souborech (jako ten přiložený) v adresáři /config/sensors a v configuration.yaml je to nadefinováno takto:
sensor: !include_dir_merge_list sensors/
Druhá možnost je celý obsah toho souboru vložit přímo do configuration.yaml do sekce sensor: , ten je pak ale vzhledem k množství sensorů dlouhý a nepřehledný. Samozřejmě z toho jde vyházet to, co nebude potřeba, některé hodnoty jsou celkem nezajímavé :-)
Správné načítání sensorů Solaxu pak můžeš zkoušet v Nástrojích pro vývojáře na záložce Stavy. Dashboard je pak naskládaný většinou ze standardních prvků lovelace.
Základem je ale ověření, jestli ty data invertor dá přes curl, jak popisuju v předchozím příspěvku.

jailway
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: 11. říjen 2022, 21:54
Dal poděkování: 1 poděkování

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od jailway »

Ahoj,

díky moc za rychlou reakci, v mezičase jsem na to přišel. Měl jsem problém v tom, že jsem se pokoušel psát include jako solax: !include solax4g.yaml, ale změnou na sensor: !include solax4g.yaml je to vyřešeno (nevím jestli sensor je klíčové slovo nebo se to tlouklo se jménem té oficiální integrace, ale stačí mi, že takhle už to šlape.)

Marlowe
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: 16. říjen 2022, 13:59

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od Marlowe »

Dobrý den,
nějakým záhadným způsobem mi asi 14 dnů fungovala integrace v home assistentu "SolaX Inverter Modbus". Krásně jsem si její entity přiřadil do power_flow_card a nastavil refresh po 2 vteřinách (viz. příloha). 2 dny zpět mi ale integrace napsala u všech entit, že jsou nedostupné (více info tady https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 53#p183053)

Teď hledám cestu jak dostávat data ze střídače zpět do HASS. Aktuálně mi funguje tohle (https://github.com/lowprize/homeassistant-solax-api), ale nechci data sosat z cloudu a navíc s pětiminutovým intervalem. Chtěl bych vyzkoušet řešení od uživatele kiwi (solaxg4.yaml), ale nemůžu si jej stáhnout protože mi stránka píše, že nejsem autorizován.

Prosím, můžete mi dát kód někam jinam?
Děkuji.

P.s.:
mám střídač Solax X3 Hybrid G4 (firmware 3.005.01) a v něm Pocket WiFi v3.0 (firmware 3.001.02). Střídač je pomocí wi-fi viditelný v domácí síti LAN (DHCP mu přiřadil IP, která je "zatím" stále stejná). Na střídači jsou (dočasně) zakázané přetoky do DS.

příkaz:
"curl -d "optType=ReadRealTimeData&pwd=password" -X POST http://ip_střídače
vrací tohle:
{"sn":"SVMXXXXXX","ver":"3.005.01","type":14,"Data":[2309,2362,2238,12,15,12,145......."Information":[5.000,14,"H34A10I63XXXXXX",8,1.23,0.00,1.24,1.09,0.00,1]} - výsledek zkrácen
Přílohy
HASS.jpg

Mr.Pohoda
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: 19. říjen 2022, 13:50

Re: Pomoc s vytvarenim vlastniho sensors.yaml

Příspěvek od Mr.Pohoda »

Mám podobný problém, jako Marlowe. Posledních několik měsíců jsem používal Solax Modbus v Home Assistant (Solax X3 Hybrid gen3). Střídač jsem měl připojen přímo utp kabelem do routeru. Z ničeho nic toto přestalo fungovat, všechny entity jsou nedostupné. Zkusil jsem tedy "správnější připojení", a to koupit a zapojit https://www.waveshare.com/wiki/RS485_TO_ETH_(B), komunikace podle LED diod zdá se funguje, ale stále nedostanu data ze střídače, Node Red píše Connected, ale odpověď je vždy Timed out. Řešil jsem to několika zprávami jak s montážní firmou, tak přímo s lidmi ze Solax, zkoušeli aktualizaci firmware, ale nic nepomohlo.

Odpovědět

Zpět na „Všeobecná diskuse“