Integrace zigbee

www
lubost
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 56
Registrován: 03. duben 2021, 15:19
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Integrace zigbee

Příspěvek od lubost »

Nedeľa ráno, od štvrtej opäť maturujume... už som totálne zúfalý... naozaj ma nikto nenakopne?
zariadenia od Aqary sa pripájajú OK, tie hlavice POPP nijako... preštudoval som desiatky stránok, stále ale nechápem, či je nutné (a hlavne ako?) doinštalovať ten "converter"... niekde píšu, že by mal byť súčasťou štandardnej inštalácie...
Už som hlavicu vyšruboval z radiatora a postavil ju skoro ku koordintátorovi, ale stále rovnaký log:

Kód: Vybrat vše

Zigbee2MQTT:warn  2021-10-24 06:20:31: Device '0x842e14fffe57004a' with Zigbee model 'eT093WRO' and manufacturer name 'D5X84YU' is NOT supported, please follow https://www.zigbee2mqtt.io/how_tos/how_to_support_new_devices.html
Zigbee2MQTT:info  2021-10-24 06:20:31: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/bridge/event', payload '{"data":{"definition":null,"friendly_name":"0x842e14fffe57004a","ieee_address":"0x842e14fffe57004a","status":"successful","supported":false},"type":"device_interview"}'
Zigbee2MQTT:info  2021-10-24 06:20:31: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/bridge/log', payload '{"message":"interview_successful","meta":{"friendly_name":"0x842e14fffe57004a","supported":false},"type":"pairing"}'
Zigbee2MQTT:debug 2021-10-24 06:20:50: Received Zigbee message from '0x842e14fffe57004a', type 'commandQueryNextImageRequest', cluster 'genOta', data '{"fieldControl":0,"fileVersion":268,"imageType":256,"manufacturerCode":4678}' from endpoint 1 with groupID 0
Zigbee2MQTT:warn  2021-10-24 06:20:50: Received message from unsupported device with Zigbee model 'eT093WRO' and manufacturer name 'D5X84YU'
Zigbee2MQTT:warn  2021-10-24 06:20:50: Please see: https://www.zigbee2mqtt.io/how_tos/how_to_support_new_devices.html.
Zigbee2MQTT:debug 2021-10-24 06:20:53: Received Zigbee message from '0x842e14fffe57004a', type 'commandQueryNextImageRequest', cluster 'genOta', data '{"fieldControl":0,"fileVersion":268,"imageType":256,"manufacturerCode":4678}' from endpoint 1 with groupID 0
Zigbee2MQTT:warn  2021-10-24 06:20:53: Received message from unsupported device with Zigbee model 'eT093WRO' and manufacturer name 'D5X84YU'
Zigbee2MQTT:warn  2021-10-24 06:20:53: Please see: https://www.zigbee2mqtt.io/how_tos/how_to_support_new_devices.html.
Keď v konfigurácii pridám:

Kód: Vybrat vše

data_path: /config/zigbee2mqtt
external_converters: 
  - popp.js
devices: devices.yaml
groups: groups.yaml
tak zase sa mi nespustí Zigbe2Mqtt a vlogu mám toto:

Kód: Vybrat vše

> zigbee2mqtt@1.18.1 start /app
> node index.js
(node:330) UnhandledPromiseRejectionWarning: internal/modules/cjs/loader.js:883
  throw err;
  ^
Error: Cannot find module '../lib/exposes'
Require stack:
- /app/lib/util/utils.js
- /app/lib/util/settings.js
Jednoznačne ide o knižnice zigbee-herdsman-converters... ktoré v tom adresári APP/LIB asi chýbajú...

Takže ten converters tam nebude nainštalovaný a ja naozaj neviem, ako ho tam dostať. Pozerám podklady pre doplnok v súbore popp.js a aj keď model nesedí (701721), ale ZigbeeModel je totožný s tým, čo sa mi načíta...

Kód: Vybrat vše

module.exports = [
    {
        // eT093WRO is the same as Hive TRV001 and Danfoss Ally (eTRV0100). If implementing anything, please consider
        // changing those two too.
        zigbeeModel: ['eT093WRO'],
        model: '701721',
        vendor: 'Popp',
        description: 'Smart thermostat',
        
Sorry za dlhy príspevok, ale naozaj si neviem rady... ako dostať toto do systému?
https://github.com/Koenkk/zigbee-herdsman-converters

Cez sambu (namapovane priecinky) sa k danemu adresaru nedostanem... aj cez terminalove pripojenie, ked si dam vypisat priecinky, tak vidim iba tie, ako cez zdielane cez samba... takze nijako neviem, ako by som tam tu instalaciu vlozil...

Lubo

PepYk_
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 63
Registrován: 03. květen 2021, 12:29
Dostal poděkování: 7 poděkování

Re: Integrace zigbee

Příspěvek od PepYk_ »

Pokud se pokoušíš napárovat do zigbee2mqtt tuto hlavici: https://www.zigbee2mqtt.io/devices/701721.html, tak by mělo jít vše samo, jako když páruješ třeba tu Aqaru, protože je to podporované zařízení. Samozřejmě pokud máš poslední verzi zigbee2mqtt, toto zařízení je tam nově.
Na tom CC2531 máš flash Z-Stack_Home_1.2 (default) nebo Z-Stack_3.0.x ? Protože, jestli tam máš ten default, tak to by mohl být třeba ten problém...

lubost
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 56
Registrován: 03. duben 2021, 15:19
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Integrace zigbee

Příspěvek od lubost »

Na CC2531 od dodavatela je podla popisu toto:
V koordinátoru je nahraný nejnovější "Z-Stack_Home_1.2 default firmware"
https://github.com/Koenkk/Z-Stack-firmw ... oordinator

Hlavicu mam vyššie uvedenú...
Zigbee2mqtt mam: Current version: 1.18.1-1
Pozerám, že oficiálne už je asi 1.21.2-1... hm, určite ráno som to dával odinštalovať a opätovne nainštalovať... to sa nepreberie aktuálna? (vraj 21 dní stará je už táto posledná verzia... ja som to prvykrát inštaloval možno 10 dní dozadu? tak prečo verziu 1.18.1-1???)
Keďže som to opätovne odinštaloval, tak som skúsil nainštalovať verziu Edge, keďže kdesi na nejakých stránkach som čítal, že to pomohlo.
Nepodarilo sa mi tam ale nastaviť kanál 22, lebo sa to nespustilo, tak som nechal pôvodný 11 a skúsil pripojiť hlavicu... normálne sa spárovala a videl som tam kopec entít... Zaplesalo moje srdce... išiel som pripojiť druhú hlavicu a bác... nič... ani čiarka... Vymontoval som ju, doniesol až ka kúsok od koordinátora... nič...
ak sa teda takto budem trápiť s ďalšími kúskami, ktoré budem snáď pridávať, tak sa môžem "vytoto" na ospevovanú integráciu Zigbee2Mqtt a koordinátor CC2531... nebyť týchto dvoch hlavíc, tak neviem, čo je problém pri Zigbee, ZHA a ConBee2... Iba kvôli nim sa snažím rozbehať to po novom, ale ten čas, čo som už pri tom zabil, ufff...

- Aký je rozdiel medzi klasickou a Edge verziou integrácie Zigbee2Mqtt?
- asi musím novšie verzie sledovať, keďže do ponuky sa neobjavilo nič, ako pri iných integráciách v Supervisore?
- ak by som chcel preflashovať na tu verziu Z-Stack_3.0.x... čo všetko k tomu potrebujem?

Chvíľu potestujem Edge, potom skúsim prehodiť novšiu verziu, či sa predsa aj tam to nechytí...

Ľubo

lubost
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 56
Registrován: 03. duben 2021, 15:19
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Integrace zigbee

Příspěvek od lubost »

Tak nakoniec cez tu instalaciu EDGE sa mi to celkom slusne rozbehlo...
Ešte mi nie je jasné, keď si pozriem mapu pripojenia, že hlavica, keďže som ju dal úplne blízko, sa pripojila na koordinátor, po presune to bolo ale už asi dosť vzdialene. Medzitým som pripojil ďalšie zariadenia (aj napájané zo siete) a teda bolo by pre ňu výhodnejšie sa pripojiť na toto zariadenie... ale kým som opätovne nespustil párovanie, tak sa nepripojila na bližšie zariadenie...

Ľubo

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 758
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 68 poděkování

Re: Integrace zigbee

Příspěvek od Pete30 »

Zigbee funguje tak že se data přenášejí z jednoho zařízení na druhé (v síti), ale pouze ty která jsou napájena ze sítě.
Zařízení zigbee napájené z baterie potřebuje v jeho blízkosti buď koordinátor nebo jiné zařízení zigbee napájené ze sítě.
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

lubost
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 56
Registrován: 03. duben 2021, 15:19
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 1 poděkování

Re: Integrace zigbee

Příspěvek od lubost »

áno, jasné... do 1 metra od hlavice ja Aqara spínač na 220 V... až keď som opätovne vyvolal manuálne párovanie, tak sa obe hlavice pripojili na tento spínač... dovtedy boli pripojené na koordinátor, ktorý je vzdialený viac ako 5 resp. cca 7 m...
Čiže toho sa obávam aj do budúcna, že ak náhodou pohnem s nejakým už pripojeným zariadením a hlavne toto zariadenie je ako prijímač/vysielač pre tie ďalšie, tak sa celá sieť asi zrúti a budem musieť nanovo všetko párovať...
Plánujem totižto po nejakých úpravách presun samotného HA na iné miesto... možno existuje nejaký spôsob, ako vyvolať "obnovu siete", niečo ako pod z-wave (health)... aj keď ani tam som to veľmi neskúšal, či by to pre takéto prípady pomohlo...

Ľubo

PepYk_
Aktivní autor
Aktivní autor
Příspěvky: 63
Registrován: 03. květen 2021, 12:29
Dostal poděkování: 7 poděkování

Re: Integrace zigbee

Příspěvek od PepYk_ »

V síti zigbee se nedá ovlivnit, k jakému routeru se zařízení připojí. Já mám v síti více zařízení, která fungují jako router. Když přidávám další nové zařízení, tak vůbec neřeším, kde je a jednoduše ho přidám. Nové zařízení je v tu chvíli připojené přes nějaký router, ale druhý den je najednou připojené úplně přes jiný...

Odpovědět