ePaper displej pro zobrazování entit - výroba

Odpovědět
bhmarten
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 29 poděkování
Dostal poděkování: 9 poděkování

Re: ePaper displej pro zobrazování entit - výroba

Příspěvek od bhmarten »

Tak ještě bych si chtěl vyzkoušet uspávání a automatické probouzení...

koukal jsem na manuál

ale nějak mi to nefunguje... uspí se, ale už se mi neprobudil..
jestli to chápu dobře, tak tohle by mělo umožnit spánek :

Kód: Vybrat vše

# Example configuration entry
deep_sleep:
  run_duration: 10s
  sleep_duration: 10min
HA - RPI4 4MB +(Argon One M2SSD) ( Wattrouter MX ) Původně HA na -> QNAP TS-451A - Virtualization Station / (Solax)

bhmarten
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od bhmarten »

tak to vypadá, že sleep mode mi uspával powerbanku, ze které jsem to na stole napájel... po napojení na zdroj se to budí.
HA - RPI4 4MB +(Argon One M2SSD) ( Wattrouter MX ) Původně HA na -> QNAP TS-451A - Virtualization Station / (Solax)

Pete30
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 152 poděkování
Dostal poděkování: 319 poděkování

Příspěvek od Pete30 »

Když se to uspí a už neprobudí alespoň to nežere elektriku :lol:
No nic dost legrace kouknu na to až bude chvilka a pokud nebude nikdo rychlejší, ale co jsem na to jen mrknul tak mi připadá že v tom kódu máš jenom půlku toho co tam mohlo nebo má být ;)
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

Pete30
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 152 poděkování
Dostal poděkování: 319 poděkování

Příspěvek od Pete30 »

bhmarten píše: 22. září 2023, 18:52 tak to vypadá, že sleep mode mi uspával powerbanku, ze které jsem to na stole napájel... po napojení na zdroj se to budí.
To je nějaké podivné :o
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

bhmarten
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od bhmarten »

no opravdu to pak na powerbance zhaslo to esp... na zdroji svítí stále a uspává se zdá se..

v logu spánek vypisuje... ale musím vyřešit to... že když se probudí, tak se refreshne ale bez dat...

mám tam refresh 40s na displej a běh 50s..pak sleep... takže on stihne do 50ti sekund ještě jeden refresh a uspí se už s načtenýma zobrazenýma datama..
ale těch 40s je to bez dat a to je na prd...potřebuju ho naučit aby ten první refresh nedělal a počkal na data...

on_boot:
    priority: -200.0
    then:
      - component.update: eink_display
      - wait_until:
          condition:
            lambda: 'return id(data_updated) == true;'
            # Wait a bit longer so all the items are received
tady jsem něco našel.. ale moc to nechápu.. navíc on má pak udělaný refresh script po updatu jakékoliv entity.

rejze69
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 18 poděkování
Dostal poděkování: 12 poděkování

Příspěvek od rejze69 »

Ahoj, pokud kde o powerbank, potřebují určitý minimální odběr, aby zůstaly zapnuté.
Každá to má jinak a některé se vypnou i když ESP běží. Když se uspí vypne se stopro každá. Udělej si zdroj sám. Tady je na výběr několik boost nabíječek li-ion, které budou dělat co potřebuješ.. K tomu si dej Li-pol baterku, která je plochá a pohodlně to možná vestavíš do toho zobrazovače.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

bhmarten
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od bhmarten »

do budoucna to bude na stálém zdroji... spíš mě to zajímalo jak to uspávat.. někde jsem četl že by se to uspávat mělo, kvůli životnosti displeje... takže v rámci učení se zkoumám, jak se provádí to uspávání, samozřejmě by tam šel dát modul s bateriíí pak, ale to já nebudu potřebovat.. stále to testuju a nemám to ještě ve finální instalaci.

zjistil jsem ale problém s tím uspáváním a probouzením... nevím zda existuje víc způsobů jak to uspat.. on teda v logu při přechodu do režimu sleep vypisuje, že si něco někam ukládá.. ale probudí se pak bez dat.. a to že je bez dat znamená, že grafy jsou prázdné, protože data pro grafy si ukládá jen esp samo v sobě... a odnikud to netahá... takže pokud to nejde uspat s tím aby se zachovala už načtená data, tak to ani nejde v mém případě použít, grafy by byly vždy prázdné.

rejze69
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 18 poděkování
Dostal poděkování: 12 poděkování

Příspěvek od rejze69 »

Hodnoty se ukládat dají. Protože ale esp nemá eeprom, ukládá se to na flash a je potřeba omezit počet zápisů. To ukládání je poměrně složitá věc a mám s tím jen malou a ne uplně dobrou zkušenost. Podařilo se mi uložit stav výstupu, ale počet impulsů ne. Nakonec jsem zjistil, že to ukládá místo celkového počtu číslo puls/s . Budu se k tomu muset vrátit, protože do jara potřebuji zprovoznit zavlažování a tohle je podmínka, aby to fungovalo. Bude to řídit čerpadlo a musí to být nezávislé na připojení k HA.
Asrock BeeBox N3000 atom. 4GB Ram, SSD128

bhmarten
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od bhmarten »

... tak já konečně dodělal epaper panel... jediný napájecí zdroj 5V do instalační krabičky co jsem našel je od ELEKTROBOCKU. Napájení jsem vytáhnul ze zásuvky 230V na druhé straně stěny nad podlahou... vrták 1m dlouhý a šikmo vrtáno od panelu k té zásuvce, abych nemusel moc sekat.
Je to blíže, než to bylo na stole, ale wifi signál žádná sláva .. -70dB... ale spojení je. Nechal jsem zatím ochrannou fólii.. nevím zda se nějak markantně zlepší viditenost, když ji sundám.
20231009_133642-01.jpeg
Screenshot 2023-10-09 at 18-01-23 Elektrobock AD05-KU68 Vestavěný 5V spínaný.png

strjan
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 12 poděkování
Dostal poděkování: 3 poděkování

Příspěvek od strjan »

Caute,
tak ja se taky pridam do fronty neuspesnych :-D (zase)

Deska: LaskaKit ESPink (ESP32-wroom) https://github.com/LaskaKit/ESPink/blob ... k_v2_5.pdf
Display: WaveShare 4.2" YBW, je pripojeny pres ribon.

Samotnou desku jsem rozbehl s I2C. Ale kdyz pridam pro kod pro display, tak se mi kod nechce zkompilovat.

Kod:

esphome:
  name: esp-eink-obyvak
  friendly_name: esp-eink-obyvak

esp32:
  board: esp32dev #ESP32-DevKitC
  framework:
    type: esp-idf

# Enable logging
logger:

# Enable Home Assistant API
api:
  encryption:
    key: 

font:
  - file: 'fonts/Caladea-Regular.ttf'
    id: font1
    size: 8

spi:
  clk_pin: 18
  mosi_pin: 23

display:
  - platform: waveshare_epaper
    cs_pin: 5
    dc_pin: 17
    busy_pin: 4
    reset_pin: 16
    model: 4.20in-bV2
    #full_update_every: 30
    lambda: |-
      it.print(0, 0, id(font1), "Hello World!");

i2c:
  sda: 21
  scl: 22
  scan: False
  id: bus_a
#  frequency: 400kHz

sensor:
  - platform: sht4x
    i2c_id: bus_a
    temperature:
      name: "Temperature"
    humidity:
      name: "Humidity"
    update_interval: 15s

ota:
  password: 

wifi:
  ssid: !secret wifi_ssid
  password: !secret wifi_password

# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
  ap:
    ssid: "Esp-Eink-Obyvak Fallback Hotspot"
    password: 

captive_portal:

Chyba:

/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o:(.literal._ZNSt17_Function_handlerIFvRN7esphome7display7DisplayEEZ5setupvEUlS3_E_E9_M_invokeERKSt9_Any_dataS3_+0x8): undefined reference to `esphome::display::Display::print(int, int, esphome::display::BaseFont*, char const*)'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o:(.literal._Z5setupv+0x70): undefined reference to `vtable for esphome::spi::SPIComponent'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o:(.literal._Z5setupv+0xb8): undefined reference to `esphome::spi::SPIDelegate::NULL_DELEGATE'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o:(.literal._Z5setupv+0xbc): undefined reference to `vtable for esphome::waveshare_epaper::WaveshareEPaper4P2InBV2'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o:(.literal._Z5setupv+0xc0): undefined reference to `vtable for esphome::waveshare_epaper::WaveshareEPaper4P2InBV2'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o:(.literal._Z5setupv+0xc4): undefined reference to `vtable for esphome::waveshare_epaper::WaveshareEPaper4P2InBV2'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o:(.literal._Z5setupv+0x140): undefined reference to `esphome::font::Font::Font(esphome::font::GlyphData const*, int, int, int)'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o:(.literal._Z5setupv+0x148): undefined reference to `esphome::display::Display::set_writer(std::function<void (esphome::display::Display&)>&&)'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o: in function `std::_Function_handler<void (esphome::display::Display&), setup()::{lambda(esphome::display::Display&)#1}>::_M_invoke(std::_Any_data const&, esphome::display::Display&)':
/config/esp-eink-obyvak.yaml:36: undefined reference to `esphome::display::Display::print(int, int, esphome::display::BaseFont*, char const*)'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o: in function `setup()':
/config/.esphome/build/esp-eink-obyvak/src/main.cpp:188: undefined reference to `esphome::font::Font::Font(esphome::font::GlyphData const*, int, int, int)'
/config/.esphome/platformio/packages/toolchain-xtensa-esp32/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld: .pioenvs/esp-eink-obyvak/src/main.o: in function `esphome::spi::SPIClient::SPIClient(esphome::spi::SPIBitOrder, esphome::spi::SPIMode, unsigned int)':
/config/.esphome/build/esp-eink-obyvak/src/esphome/components/spi/spi.h:351: undefined reference to `esphome::display::Display::set_writer(std::function<void (esphome::display::Display&)>&&)'
collect2: error: ld returned 1 exit status
*** [.pioenvs/esp-eink-obyvak/firmware.elf] Error 1

Odpovědět

Zpět na „ESPHome“