Automatizace zakázání (povolení) přetoků - střídač Goodwe

Lubos77
Dárce - Donátor
Dárce - Donátor
Příspěvky: 150
Registrován: 09. leden 2023, 22:41
Bydliště: Lázně Bělohrad
Dal poděkování: 17 poděkování
Dostal poděkování: 8 poděkování

Re: Automatizace zakázání (povolení) přetoků - střídač Goodwe

Příspěvek od Lubos77 »

Nejsem znalec, ale určitě tam je paměť EPROM? Nebo to je EEPROM.

Google tvrdí, že paměť EEPROM má životnost 10 000 až 100 000 cyklů zápisu.
Oficiální sada Raspberry Pi 4B, Case Argon ONE V2, RAM 8 GB, rozšiřující deska Argon ONE M.2, SSD 120 GB.

Kal_Kal
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 8
Registrován: 01. červen 2023, 15:28

Re: Automatizace zakázání (povolení) přetoků - střídač Goodwe

Příspěvek od Kal_Kal »

Kde jste tohle info našel? Mohu prosit odkaz?

Lubos77
Dárce - Donátor
Dárce - Donátor
Příspěvky: 150
Registrován: 09. leden 2023, 22:41
Bydliště: Lázně Bělohrad
Dal poděkování: 17 poděkování
Dostal poděkování: 8 poděkování

Re: Automatizace zakázání (povolení) přetoků - střídač Goodwe

Příspěvek od Lubos77 »

Například v tomto odkazu https://botland.cz/blog/eeprom-co-to-je ... e-pouziva/
je napsáno:
Na základě stávající struktury paměti EPROM lze paměť EEPROM vymazat a elektricky naprogramovat. Většina čipů EEPROM má životnost 10 000 až 100 000 cyklů zápisu, což je mnohem více než u čipů EPROM. Zajímavé je, že je znám případ, kdy jeden uživatel experimentálně přepsal paměť EEPROM v mikrokontroléru AVR, která by podle výrobce měla správně fungovat až 100 000 cyklů zápisu. V tomto případě to paměť EEPROM “vzdala” po cca. 4 miliony přepsání obsahu.
Oficiální sada Raspberry Pi 4B, Case Argon ONE V2, RAM 8 GB, rozšiřující deska Argon ONE M.2, SSD 120 GB.

Kal_Kal
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 8
Registrován: 01. červen 2023, 15:28

Re: Automatizace zakázání (povolení) přetoků - střídač Goodwe

Příspěvek od Kal_Kal »

Jo takhle to myslíte, ale to nic nevypovídá o tom co je ve střídači použito.
To je jak při dotazu jak fungue parní stroj mi říct, že benzínový motor je lepší.
Na to se ale já neptal.

Lubos77
Dárce - Donátor
Dárce - Donátor
Příspěvky: 150
Registrován: 09. leden 2023, 22:41
Bydliště: Lázně Bělohrad
Dal poděkování: 17 poděkování
Dostal poděkování: 8 poděkování

Re: Automatizace zakázání (povolení) přetoků - střídač Goodwe

Příspěvek od Lubos77 »

Kal:
Vaše otázka zněla:
Mám dotaz k přepínání režimů.
Měl jsem na tohle téma diskuzi s dodavatelem FVE a tvrdil mi, že ve střídaři je EPROM, do které se režim nastavuje.
Každým nastvením režimu prý dojde k přepsání této EPROM.
Výrobce prý údává životnost EPROM 2000-3000 přepsání.

Co je na tom pravdy?
A já prvně odpovídal otázkou, že:
Nejsem znalec, ale určitě tam je paměť EPROM? Nebo to je EEPROM.
Měl jsem tím na mysli, že mezi EPROM a EEPROM je zásadní rozdíl. a při běžném hovoru se oba výrazy mohou lehce zaměnit.

Taky bych se rád přesvědčil, co tam opravdu je. Kdo zná odpověď sem s ní. Až pak můžeme dělat nějaké opatření v automatizacích. Já například nemám potřebu tak často režimy přepínat.
Oficiální sada Raspberry Pi 4B, Case Argon ONE V2, RAM 8 GB, rozšiřující deska Argon ONE M.2, SSD 120 GB.

Unlimited
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: 29. březen 2024, 22:33

Re: Automatizace zakázání (povolení) přetoků - střídač Goodwe

Příspěvek od Unlimited »

Zdravím @mamonick,
ať se snažím jak se snažím, tak vyčtení přepínače Grid Export Limitu se mi prostě nedaří. Vytvořil jsem si "helper" v configuration.yaml:

Kód: Vybrat vše

input_number:
  fve_power_limit:
    name: FVE Power Limit
    min: 0
    max: 1
    step: 1
    mode: box
A pak prostě jsem udělal import onoho vašeho kódu, změnil device_id ... a chyba:
HomeAssistantError: expected str for dictionary value @ data['entity_id']

Vůbec netuším co s tím, vše ostatní mi nějak funguje, ale tohle je asi nad moje síly. Poradil by, prosím, někdo?
mamonick píše: 24. červenec 2023, 11:35 Tak jsem rád, že jsem pomohl.
Jestli správně chápu, tak na konci flow se zeptáš na stav a ten zobrazíš.

Já udělal automatizaci, dotaz posílám každou minutu, abych ošetřil případy, kdy ten Power limit změním jinou flow případně přímo v PW Masteru.


powerlimit.png

JSON

Kód: Vybrat vše

[{"id":"7586051fa9cd381c","type":"inject","z":"251978dae58c60b3","name":"Každou minutu","props":[{"p":"payload"},{"p":"topic","vt":"str"}],"repeat":"60","crontab":"","once":false,"onceDelay":0.1,"topic":"","payload":"off","payloadType":"str","x":980,"y":580,"wires":[["606c4b04b5d59904"]]},{"id":"606c4b04b5d59904","type":"api-call-service","z":"251978dae58c60b3","name":"Zjisti nastavení Power limitu","server":"4b5a01b2.5af4b","version":5,"debugenabled":false,"domain":"goodwe","service":"get_parameter","areaId":[],"deviceId":[],"entityId":["input_number.fve_power_limit"],"data":"{\t   \"device_id\":\"f060950d839d951b97d6050de18b39d5\",\t   \"parameter\":\"grid_export\",\t   \"entity_id\":\"input_number.fve_power_limit\"\t}","dataType":"jsonata","mergeContext":"","mustacheAltTags":false,"outputProperties":[],"queue":"none","x":1220,"y":580,"wires":[["2ccefa0bb9cde57b"]]},{"id":"4b5a01b2.5af4b","type":"server","name":"Home Assistant","addon":true,"rejectUnauthorizedCerts":true,"ha_boolean":"","connectionDelay":true,"cacheJson":false,"heartbeat":false,"heartbeatInterval":"","areaSelector":"friendlyName","deviceSelector":"friendlyName","entitySelector":"friendlyName","statusSeparator":"","statusYear":"hidden","statusMonth":"short","statusDay":"numeric","statusHourCycle":"h23","statusTimeFormat":"h:m:s","enableGlobalContextStore":true}]

mamonick
Dárce - Donátor
Dárce - Donátor
Příspěvky: 191
Registrován: 20. září 2021, 13:47
Bydliště: Třebechovice p. O.
Dal poděkování: 23 poděkování
Dostal poděkování: 23 poděkování

Re: Automatizace zakázání (povolení) přetoků - střídač Goodwe

Příspěvek od mamonick »

Ahoj, já mám helper vytvořený přes GUI, nicméně jsem zkusil vytvořit v configu ručně a zafungoval taky.
Dej sem ten kód po tvé úpravě. Kouknu na něj

Unlimited
Nováček na fóru
Nováček na fóru
Příspěvky: 2
Registrován: 29. březen 2024, 22:33

Re: Automatizace zakázání (povolení) přetoků - střídač Goodwe

Příspěvek od Unlimited »

Ahoj. Kód je ten co jsem přeposílal s tvého příspěvků - bez úprav, jen jsem si vytvořil helper rurně v konfigu, ale zkoušel jsem i variantu v HA. Hmm.. asi bude někde problém jinde, třeba ve verzi HA nebo ve verzo Goodwe Exp. ?

Odpovědět

Zpět na „Energie“