Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Co umí šablony a jak je využívat.
karnas99
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 25
Registrován: 03. listopad 2022, 07:44

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od karnas99 »

ted je tam 0,86. Topeni netopilo viz screen
Přílohy
Capture2.PNG
Capture.PNG

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 789
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 93 poděkování
Dostal poděkování: 73 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Lion® »

smaž uvozovky v senzoru doby chodu

Kód: Vybrat vše

    state: heat
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

karnas99
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 25
Registrován: 03. listopad 2022, 07:44

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od karnas99 »

stale to leze o 0,01-0,02 za min

nemelo by tam byt misto heat heating?

Kód: Vybrat vše

# Power consumption
template:
  - sensor:
      - name: Big Bathroom heating consumption
        unit_of_measurement: W
        state: >
          {% if is_state_attr('climate.big_bathroom_thermostat', 'hvac_action', 'heating') %}
          750
          {% else %}
          0
          {% endif %}

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 789
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 93 poděkování
Dostal poděkování: 73 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Lion® »

už vím. je to tak že stav heat je stále pokud není off
potřebujeme snímat atribut hvac_action: který umí být heat nebo idle či off
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 789
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 93 poděkování
Dostal poděkování: 73 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Lion® »

karnas99 píše: 10. listopad 2022, 13:05 stale to leze o 0,01-0,02 za min

nemelo by tam byt misto heat heating?
takle by to mělo být lepší

Kód: Vybrat vše

sensor:
  - platform: history_stats
    name: "Doba chodu podlahového topení"
    entity_id: sensor.hvac_activity
    state: heating
    type: time
    start: "{{ 0 }}"
    end: "{{ now() }}" 
        
template:
  - sensor:
    - name: "Spotřeba podlahy"
      unique_id: spotreba_podlaha_topeni
      state: "{{ ((states('sensor.doba_chodu_podlahoveho_topeni') | float * 0.75) | round(2) )}}"
      availability: "{{ states('sensor.doba_chodu_podlahoveho_topeni') | is_number }}"
      unit_of_measurement: "kWh" 
      device_class: energy
      state_class: total_increasing
      
  - sensor:
    - name: "HVAC Activity"
      state: "{{ state_attr('climate.big_bathroom_thermostat', 'hvac_action') }}"
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 789
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 93 poděkování
Dostal poděkování: 73 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Lion® »

ukážu ti jednu fintu, možná ji už znáš

v adresáři config vytvoř novou složku třeba s názvem
all_package
do configuration.yaml vlož pod homeassistant:

Kód: Vybrat vše

  packages: !include_dir_named all_package
a do složky all_package vlož soubor:
podlaha.yaml
(735 bajtů) Staženo 1 x
z configuration.yaml smaž ty mé tři sensory co jsme tvořili
a restartuj HA

v budoucnu když budeš potřebovat něco přidávat do configuration.yaml vytvoříš si ve složce all_package další prázdný soubor.yaml do kterého dáš věci které by si psal do configuration.yaml
udržíš si tak lepší přehled který senzor k čemu patří
do těchto souborů (packages) se dají psát i automatizace a scripty i hepleři
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

karnas99
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 25
Registrován: 03. listopad 2022, 07:44

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od karnas99 »

Diky za tip, predelam pozdeji. Ted to budu chvili sledovat a propocitavat ale zatim to vypada dobre.
Pozdeji budu potrebovat jeste zohlednit dobu cca 4 hodiny kdy podlaha netopi kuli hdo. A dale pridat dalsich 10 termostatu. Pocitam ze to lze v ramci techto 3 senzoru, ze neni treba vytvaret dalsich 30 senzoru.
Přílohy
1.PNG

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 789
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 93 poděkování
Dostal poděkování: 73 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Lion® »

karnas99 píše: 10. listopad 2022, 14:20 A dale pridat dalsich 10 termostatu. Pocitam ze to lze v ramci techto 3 senzoru, ze neni treba vytvaret dalsich 30 senzoru.
to nejspíš ano, pokud budeš mít ke každému termostatu kus topení
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

karnas99
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 25
Registrován: 03. listopad 2022, 07:44

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od karnas99 »

Omlouvam se jsem hrozny kopyto, moc jsem nepochopil tu problematiku duplicity senzoru a zapisu. Mohu jeste pozadat jak zapisu dalsi termostat?
Podarilo se mi jen pridat dalsi senzor do hlidani stavu termostatu. Samozrejme se meni prikon sekce na 4000 W, takze to je treba zapsat znova tez

Kód: Vybrat vše

sensor:
  - platform: history_stats
    name: "bbathroom time"
    entity_id: sensor.hvac_activity_bbathroom
    state: heating
    type: time
    start: "{{ 0 }}"
    end: "{{ now() }}" 
    
        
template:
  - sensor:
    - name: "Bbathroom consumption"
      unique_id: bbathroom_consumption_heating
      state: "{{ ((states('sensor.bbathroom_time') | float * 0.75) | round(2) )}}"
      availability: "{{ states('sensor.bbathroom_time') | is_number }}"
      unit_of_measurement: "kWh" 
      device_class: energy
      state_class: total_increasing
      
  - sensor:
    - name: "HVAC Activity bbathroom"
      state: "{{ state_attr('climate.big_bathroom_thermostat', 'hvac_action') }}"
    - name: "HVAC Activity livingroom"
      state: "{{ state_attr('climate.livingroom_thermostat', 'hvac_action') }}"

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1366
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 69 poděkování
Dostal poděkování: 139 poděkování

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Pete30 »

Je to jednoduché nesmí se ti znovu opakovat sensor nebo template

Kód: Vybrat vše

sensor:
  - platform: history_stats
    name: "bbathroom time"
    entity_id: sensor.hvac_activity_bbathroom
    state: heating
    type: time
    start: "{{ 0 }}"
    end: "{{ now() }}" 
 - platform: history_stats
    --------------------
    --------------------
    ------------------------
 - platform: history_stats
    xxxxxxxxxxxxxxx
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
 atd
    
        
template:
  - sensor:
      - name: "Bbathroom consumption"
        unique_id: bbathroom_consumption_heating
        state: "{{ ((states('sensor.bbathroom_time') | float * 0.75) | round(2) )}}"
        availability: "{{ states('sensor.bbathroom_time') | is_number }}"
        unit_of_measurement: "kWh" 
        device_class: energy
        state_class: total_increasing
      
  - sensor:
      - name: "HVAC Activity bbathroom"
        state: "{{ state_attr('climate.big_bathroom_thermostat', 'hvac_action') }}"
  - sensor:
      - name: "HVAC Activity livingroom"
        state: "{{ state_attr('climate.livingroom_thermostat', 'hvac_action') }}"
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

Odpovědět

Zpět na „Šablony“