Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Co umí šablony a jak je využívat.
karnas99
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 25
Registrován: 03. listopad 2022, 07:44

Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od karnas99 »

Ahoj,

mam elektricke podlahove topeni s termostaty Tuya, pridane v HA pomoci integrace local Tuya. Vse funguje celkem dobre. Dale bych rad pocital spotrebu topeni na zaklade doby sepnuti termostatu a znameho prikonu. Stav sepnuti temostatu vycitam primo ze zarizeni pomoci sensoru Big Bathroom consumption, dale prevadim na kWh pomoci sensoru big_bathroom_energy_spend a vkladam do citace pomoci utility metru big_bathroom_consumption_daily.

Problem je, ze to pocita spatne. V tomto pripade viz screen by spotreba mela byt kolem 1kWh, kdezto big_bathroom_energy_spend napocital 8kWh. Tusim ze problem je v parametrech senzoru. Poradi nekdo jak zmenit aby pocital spravne?

Kód: Vybrat vše

# Power consumption
template:
  - sensor:
      - name: Big Bathroom heating consumption
        unit_of_measurement: W
        state: >
          {% if is_state_attr('climate.big_bathroom_thermostat', 'hvac_action', 'heating') %}
          750
          {% else %}
          0
          {% endif %}
                   
sensor:
  - platform: integration
    source: sensor.big_bathroom_heating_consumption
    name: big_bathroom_energy_spend
    unit_prefix: k
    
utility_meter:
  big_bathroom_consumption_daily:
    source: sensor.big_bathroom_energy_spend
    cycle: daily
  big_bathroom_consumption_weekly:
    source: sensor.big_bathroom_energy_spend
    cycle: weekly
  big_bathroom_consumption_monthly:
    source: sensor.big_bathroom_energy_spend
    cycle: monthly
Přílohy
1.PNG
Naposledy upravil(a) karnas99 dne 03. listopad 2022, 13:00, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1366
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 69 poděkování
Dostal poděkování: 139 poděkování

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Pete30 »

Nejdříve správně naformátuj kód ať je to čitelné, označ a použij </>
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

karnas99
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 25
Registrován: 03. listopad 2022, 07:44

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od karnas99 »

Pete30 píše: 03. listopad 2022, 09:30 Nejdříve správně naformátuj kód ať je to čitelné, označ a použij </>
Muzes me prosim nasmerovat na nejaky priklad jak to ma vypadat? Nemam tuseni jak ma byt kod naformatovan, nejsem programator. Dik

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1366
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 69 poděkování
Dostal poděkování: 139 poděkování

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Pete30 »

Na to nemusíš být programátor (taky nejsem).
označ vložený kód a použij </> v liště hned nad oknem textu
Potom to na fóru vypadá takto:
příklad

Kód: Vybrat vše

sensor:
  - platform: integration
    source: sensor.big_bathroom_heating_consumption
    name: big_bathroom_energy_spend
    unit_prefix: k
Pak je vidět správné odsazení (důležité) atd
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

karnas99
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 25
Registrován: 03. listopad 2022, 07:44

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od karnas99 »

hotovo, jednodussi nez jsem cekal :D

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1366
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 69 poděkování
Dostal poděkování: 139 poděkování

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Pete30 »

Podle tvojí šablony předpokládám že funkce je: když sepne termostat nastaví se hodnota 750 (příkon topení W)
potom bych asi šel cestou, vytvořit šablonu senzoru kde budeš vyčítat jeho hodnotu, dát mu správné atributy, aby výstup byl v kWh a utility meter je víceméně jasný.
Tady se můžeš podívat na nějaké příklady: viewtopic.php?t=264
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

karnas99
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 25
Registrován: 03. listopad 2022, 07:44

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od karnas99 »

Diky, ale neni mi to uplne jasny

Mas na myslim upravit stavajici sablonu?

Kód: Vybrat vše

template:
  - sensor:
      - name: Big Bathroom heating consumption
        unit_of_measurement: W
        state: >
          {% if is_state_attr('climate.big_bathroom_thermostat', 'hvac_action', 'heating') %}
          750
          {% else %}
          0
          {% endif %}
nebo vytvorit dalsi?

Uživatelský avatar
Pete30
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 1366
Registrován: 30. září 2020, 20:33
Dal poděkování: 69 poděkování
Dostal poděkování: 139 poděkování

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Pete30 »

Pravděpodobně by to šlo i v té stávající(ještě jsem se na to nedíval), ale myslel jsem vytvořit další kde použiješ těch 750W převedeš na kWh a výstup použiješ do utility meter.
Pokud nejsem přítomen tak jsem na rybách ;)

Uživatelský avatar
Lion®
Administrátor fóra
Administrátor fóra
Příspěvky: 789
Registrován: 28. září 2020, 14:07
Bydliště: podkrkonoší
Dal poděkování: 93 poděkování
Dostal poděkování: 73 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od Lion® »

Ahoj.

Myslím, že bude zřejmě nutné vytvořit statistický senzor, který bude měřit v hodinách dobu chodu topení.
Pak to teprve s jeho využitím vypočítat a rozsekat UM.

https://www.home-assistant.io/integrati ... ory_stats/

Kód: Vybrat vše

sensor:
  - platform: history_stats
    name: Doba chodu podlahového topeni
    entity_id: climate.big_bathroom_thermostat
    state: "heat"
    type: time
    start: "{{ 0 }}"
    end: "{{ now() }}" 
    
Tak dostaneš čas v hodinách po kterou byl termostat v režimu "topení".
Nyni by mělo stačit vynasobit čas příkonem topení v kW, tedy 0,75 v případě 750W topení.

Nějak tak (netestovaváno):

Kód: Vybrat vše

sensor:
  - name: "Spotřeba podlahy" 
    state_class: total_increasing
    device_class: energy
    unit_of_measurement: "kWh"
    state: {{ (states('sensor.doba_chodu_podlahoveho_topeni') | float * 0.75 | round(1) }}"
    availability: "{{ states('sensor.doba_chodu_podlahoveho_topeni') | is_number }}"
Měl by jsi tak dostat celkovou spotřebu, kterou si už jen" nakrájíš Utility Metrem.


nebo bez UM

Kód: Vybrat vše

sensor:
  - platform: history_stats
    name: Denní doba chodu podlahového topeni
    entity_id: climate.big_bathroom_thermostat
    state: "heat"
    type: time
    start: "{{ today_at('00:00') }}"
    end: "{{ today_at('23:59') }}"
Nezapomeň na recorder.
________________
🍻 Jdeme na pivo?
Oficiální sada s Raspberry Pi 4B/4GB, černá +Argon NEO Raspberry Pi 4 Case
Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB + AXAGON EE25-XA6 ALINE box

Galerie realizací

karnas99
Začínající autor
Začínající autor
Příspěvky: 25
Registrován: 03. listopad 2022, 07:44

Re: Vypocet spotreby elektricke podlahove topeni

Příspěvek od karnas99 »

Ahoj,

diky, testuju kod ale je tam nejaka chybka

Kód: Vybrat vše

sensor:
  - name: "Spotřeba podlahy" 
    state_class: total_increasing
    device_class: energy
    unit_of_measurement: "kWh"
    state: {{ (states('sensor.doba_chodu_podlahoveho_topeni') | float * 0.75 | round(1) }}"
    availability: "{{ states('sensor.doba_chodu_podlahoveho_topeni') | is_number }}"

bad indentation of a mapping entry (61:91)

58 | ...
59 | ...
60 | ...
61 | ... ) | float * 0.75 | round(1) }}"
-----------------------------------------^
62 | ... topeni') | is_number }}"
63 | ...

Odpovědět

Zpět na „Šablony“