Nechápal jsem co všichni mají s tím Proxmoxem, proč jej „zbytečně“ používat, když chci jen HA pod HAOS.
S HA jsem začal na RPI. Po čase mi odešla karta, když jsem si spočetl na kolik by přišlo doplnění o SSD disk, tak jsem raději pořídl z druhé roky NUC. Tam jsem provedl supervised instalaci nad Debianem. Abych k NUC nemusel připojovat klávesnici (pro update Debianu) nainstaloval jsem Teams Viewer. Ale ani to nebylo ono – po pravidelných updatech HA ale i Debianu, začal HA hlásit že původně defaultní konfigurace Debianu není vyhovující a požadoval nějaké úpravy. To mě vedlo opět k reinstalci HA na NUCu přímo na HAOS. Jak jsem v průběhu času dělal různé experimenty, nějaké integrace instaloval manuálně, pak obdobnou z HACS, vznikla mi tam spousta balastu, který generuje mnoho chybových hlášení v logu. Teď jsem se rozhodl přejít z Deconzu na HAC (Deconz nepodporuje některé produkty co mám doma) a tak nastal čas nainstalovat čistý HA a vytvořit si vše znovu bez toho balastu a bez chyb v logu.
Za 5 tis jsem si koupil Supermicro s i5, 32 GB Ram, 512 NVMe diskem. Výkonu dost tak si říkám zkusím ten Proxmox. A přiznávám že z PROXMOXu jsem po dvou dnech NADŠEN.
Vytvořil jsem si virtuální PC, do něj instalaci HA a obnovil ze zálohy. Za pár minut to šlapalo. Vytvořil jsem si další virtuál na něm čistou instalaci HA, kterou rozvíjím dle původního vzoru. Topení, ohřev TUV, žaluzie a řízení bazénu mám ještě na Domoticzu na Synology NASu (komunikace mezi HA a Domoticzem pomocí MQTT ), na aktualizaci Domoticzu a zároveň nového OS NASu jsem si netroufl (časem převedu vše na HA tak zbytečnost), a tak jsem si vytvořil opět další virtuál a tam nainstaloval na zkoušku nový Domoticz. Veškeré další instalace (kromě primárního Promoxu) bez hledání volných USBFlash po šuplících vše jen přes klávesnici. V prohlížeči vidím spotřebu zdrojů jednotlivých instalací, jedním klikem se hned dostanu na jejich obrazovky. Do USB portu jsem zastrčil ConBee II a pár kliknutími je mohu přepínat mezi jednotlivými instalacemi. Kdyby se mi mezi sebou instalace prali mohu je bleskově pozastavit a pak znovu spustit, kdykoliv si udělat SNAP stavu, nebo další clon aktuální instalace a tam provádět další experimenty aniž bych si rozhodil „živou“ verzi.
Za sebe mohu PROXMOX vřele doporučit a pánové díky za tip